Κανελόνια με κιμά και κρέμα μπεσαμέλ


Επειδή  η καθημερινότητα θέλει «διασκέδαση» ας βάλουμε στον φούρνο αυτήν την φορά τα ζουμερά αυτά κανελόνια με τον κιμά, την πλούσια σάλτσα ντομάτας, την ελαφριά μπεσαμέλ και την τραγανή κρούστα παρμεζάνας Για τα κλασικά κανελόνια με τον κιμά και την μπεσαμέλ χρειάσθηκα:

Υλικά

για 6-8 άτομα

  • 1 πακέτο κανελόνια που δεν χρειάζονται βράσιμο (24 τεμάχια),
  • 100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα (για την κρούστα),

Για την σάλτσα κιμά:

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο (για το σοτάρισμα),
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
  • 700 γρ. μοσχαρίσιο κιμά (διπλοπερασμένο),
  • 3 μεγάλες ντομάτες πολτοποιημένες,
  • 1 κ.σ. πάστα ντομάτας,
  • ½ κ.γλ. κανέλα,
  • ¼ κγλ. γαρύφαλλο,
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι,
  • 3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό,
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο,

Για την μπεσαμέλ:

  • 3 κουτ. σούπας φρέσκο βούτυρο,
  • 4 κουτ. σούπας αλεύρι (για όλες τις χρήσεις),
  • 3 φλιτζάνια ζεστό γάλα (πλήρες),
  • ½ κ.γλ. μοσχοκάρυδο,
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι,
  • 2 κ.σ. παρμεζάνα.

Εκτέλεση

Ετοιμάζω την σάλτσα κιμά σοτάροντας αρχικά το κρεμμύδι στο λάδι (σε μέτρια φωτιά 6/9) και κατόπιν ρίχνω τον κιμά μέχρι να πάρει χρώμα και να πιει τα υγρά του. Στην συνέχεια προσθέτω τις πολτοποιημένες ντομάτες, την πάστα ντομάτας, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το αλατοπίπερο, δίνω βράση και σιγοψήνω για 20’ σε χαμηλή φωτιά (4/9) και κλειστό καπάκι, μέχρι να ψηθεί ο κιμάς και να δέσει η σάλτσα. Λίγο πριν σβήσω την φωτιά προσθέτω το ελαιόλαδο και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό να πάρουν μία βράση. Αφήνω στην άκρη την σάλτσα με τον κιμά να κρυώσει.


Για την μπεσαμέλ, λιώνω σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο σε μέτρια φωτιά (5/9) και στην συνέχεια ανακατεύοντας με τον αυγοδάρτη προσθέτω το αλεύρι μέχρι να έχω μία μαλακή ζύμη. Συνεχίζοντας το ανακάτεμα, ρίχνω το ζεστό γάλα και περιμένω να πάρει ελαφρά βράση η μπεσαμέλ. Στο τέλος προσθέτω το μοσχοκάρυδο, το αλατοπίπερο και την παρμεζάνα

Η μπεσαμέλ αφού σταθεί και κρυώσει θα «σφίξει» οπότε όσο ακόμα είναι ζεστή πρέπει να είναι λεπτόρρευστη. Σε περίπτωση που θέλω την μπεσαμέλ πιο ρευστή προσθέτω περισσότερο ζεστό γάλα (ακόμα κι αν έχει κρυώσει). Αν την θέλω πιο παχύρευστη προσθέτω λίγο αλεύρι για να πήξει (το οποίο μπορώ να προσθέσω κι αφού είναι έτοιμη η μπεσαμέλ αρκεί να είναι πάνω στην φωτιά για να πάρει μία βράση).
 

Σε ένα pyrex ή άλλο σκεύος που να χωράει όλα τα κανελόνια, απλώνω 5-6 κ.σ. από την σάλτσα κιμά και κατόπιν ξεκινάω να γεμίζω (με ένα μικρό κουταλάκι) ένα προς ένα τα κανελόνια. Σε περίπτωση που έχει περισσέψει σάλτσα κιμά την ρίχνω πάνω στα κανελόνια. Στην συνέχεια στρώνω την μπεσαμέλ πάνω από τα γεμισμένα κανελόνια και πασπαλίζω με την τριμμένη παρμεζάνα.







Φουρνίζω τα κανελόνια σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 40’ μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια τους και να δημιουργηθεί κρούστα. Τα κανελόνια τρώγονται καλύτερα 15’ αφού βγουν από τον φούρνο για να μην είναι πολύ ζεστά και να μην διαλύονται. 

Πηγή: dailycious

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο