Κιμαδόπιτα Πολίτικη με πικάντικη σος γιαουρτιού

Κιμαδόπιτα Πολίτικη με  πικάντικη σος γιαουρτιού

Κιμαδόπιτα σκέτη απόλαυση! Συνταγή πολίτικη, συνδυάζει το τραγανό φύλλο κρούστας και τον νόστιμο κιμά, με την δροσερή σάλτσα γιαουρτιού και το πικάντικο λάδι για το σερβίρισμα. Κάθε μπουκιά και μια μικρή έκρηξη γεύσεων… Συνταγή απλή, εμφανίσιμη αλλά και πολύ νόστιμη, είναι ότι πρέπει τώρα που χειμωνιάζει. Αν επιλέξουμε να σερβίρουμε την πίτα χωρίς την πικάντικη σάλτσα γιαουρτιού, τότε έχουμε την απλή εκδοχή αυτής της κιμαδόπιτας. 

Υλικά

για την κιμαδόπιτα

  • 600 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος,
  • 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι,
  • 1 λεπτοκομμένο πράσο (μόνο το άσπρο του, εναλλακτικά 1 ακόμα κρεμμύδι),
  • 2-3 πρέζες κύμινο (προαιρετικά),
  • ½ ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό,
  • αλατοπίπερο,
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας (έχει 10-12 φύλλα),
  • ½ φλ. ελαιόλαδο (για τα φύλλα) + 2 κ.σ. για το σοτάρισμα,
  • 30-40 γρ. φρέσκο βούτυρο (από το ψυγείο).

για την πικάντικη σάλτσα γιαουρτιού

  • 300 γρ. γιαούρτι σακούλας,
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο (λιωμένες),
  • 1 πρέζα αλάτι,
  • ¼ φλ. ελαιόλαδο,
  • ½ κ.γλ. μπούκοβο (σε νιφάδες),
  • προαιρετικά λίγο πάπρικα (για γαρνίρισμα).

Εκτέλεση

Γυρνάω στο λάδι, σε μέτρια φωτιά (6/9), το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με το πράσο να μαλακώσουν και να πάρουν λίγο χρώμα.

Προσθέτω τον κιμά και τον γυρνάω κι αυτόν μέχρι να στεγνώσει και να ασπρίσει. Στο τέλος, αλατοπιπερώνω και προσθέτω το κύμινο και τον μαϊντανό. Αφήνω την γέμιση του κιμά στην άκρη.

Ανοίγω το πρώτο φύλλο κρούστας και το διπλώνω στα δύο. Αλείφω την επιφάνεια του με 1 κ.σ. λάδι και κατόπιν ρίχνω κατά μήκος της πάνω άκρης 2 κ.σ. από τον κιμά. Αρχικά σχηματίζω ένα ρολό με το φύλλο και στην συνέχεια κρατώντας την μία άκρη στρίβω την άλλη προς τα μέσα μέχρι να σχηματισθεί ένα στριφτάρι. Τοποθετώ το πρώτο στριφτάρι στο ταψί (ή στο pyrex) που θα μπει στον φούρνο.

Επαναλαμβάνω την διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα, το λάδι κι η γέμιση του κιμά.
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 190°C. Πάνω σε κάθε στριφτάρι κόβω ένα μικρό κομματάκι βούτυρο, μοιράζοντας το ισομερώς.

Τοποθετώ το ταψί στον φούρνο για 50’ μέχρι να ροδοκοκκινίσει η πίτα.

Παράλληλα ετοιμάζω την σάλτσα γιαουρτιού ανακατεύοντας το σκόρδο και το αλάτι και την διατηρώ στο ψυγείο.

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνω το ελαιόλαδο με το μπούκοβο προσέχοντας όμως να μην ζεσταθεί πολύ γιατί θα καεί το μπούκοβο (και θα μαυρίσει). Με αυτόν τον τρόπο έχω έτοιμο πικάντικο λάδι.

Μόλις βγει η κιμαδόπιτα από τον φούρνο την αφήνω 5-10΄ να «ξεκουραστεί» και κατόπιν σερβίρω το κάθε κομμάτι με μία κουταλιά γιαούρτι και λίγο από το πικάντικο λάδι (με φειδώ γιατί είναι καυτερό). Αν θέλω πασπαλίζω με λίγο πάπρικα.

Πηγή: dailycious

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο