Η κεφτεδομακαρονάδα του Πόλι

Η κεφτεδομακαρονάδα του Πόλι

Yλικά

για 4 άτομα

  • ½ κιλό μοσχαρίσιο κιμά
  • 1 αβγό
  • ½ φλ. φρυγανιά, τριμμένη
  • 1 χούφτα μαϊντανό, ψιλοκομμένο 
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 70 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι από τον μύλο
  • ½ φλ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 400 γρ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 3-4 φυλλαράκια βασιλικού από τη γλάστρα, που θα σε υποχρεώσω να αγοράσεις (είναι φθηνός, μοσχοβολάει, διώχνει τα κουνούπια και δίνεις την αίσθηση ότι ψάχνεσαι) 
  • 1 πακέτο σπαγκέτι
  • 1 κομμάτι παρμεζάνα Reggiano, για το τέλος

Εκτέλεση

Πρώτα θα φτιάξεις τους κεφτέδες σου. Σε ένα μπολ θα βάλεις τον κιμά με το αβγό, τη φρυγανιά, τον μαϊντανό, μία σκελίδα σκόρδο λιωμένη στην πρέσα, την τριμμένη παρμεζάνα, αλάτι και πιπέρι.

Με ένα πιρούνι θα αναμείξεις καλά τα υλικά και αμέσως μετά θα πάρεις το βάπτισμα του πυρός. Βουτάς τα χέρια μέσα στον κιμά και με μαλακές μπουνιές ζυμώνεις για 2 λεπτά. Εκτός από αγχολυτική, η παραπάνω άσκηση κάνει λεία τα χέρια, τα οποία όμως πρέπει να είναι πάντα καλά πλυμένα.

Παίρνεις μικρές ποσότητες κιμά και φτιάχνεις κεφτεδάκια. Τα τοποθετείς σε ένα πιάτο.

Βάζεις το τηγάνι στη φωτιά και προσθέτεις το μισό ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί, τοποθετείς από κοντινή απόσταση – για να μην πιτσιλιστείς – τα κεφτεδάκια σου. Οχι όλα μαζί, αλλά τα μισά κάθε φορά. Με μια τρυπητή κουτάλα τα γυρνάς και στη συνέχεια τα βγάζεις και τα ακουμπάς σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Βράζεις το νερό. Η τέλεια αναλογία είναι 5 λίτρα νερό ανά 500 γρ. ζυμαρικά. 

Αφού καθαρίσεις το τηγάνι από το λάδι στο οποίο τηγάνισες τους κεφτέδες, το ξαναβάζεις στη φωτιά με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Προτού κάψει, προσθέτεις 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες, και τσιγαρίζεις ελαφρά. Με γρήγορες κινήσεις ρίχνεις την ντομάτα στο τηγάνι και ανακατεύεις με ένα κουτάλι. Αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, βασιλικός, άλλο ένα ανακάτεμα και τέλος. Αμέσως πέφτουν στη σάλτσα οι κεφτέδες και κυλιούνται με το κουτάλι μέχρι να γίνουν κατακόκκινοι. 

Τώρα το νερό κοχλάζει. Ρίξε μια χούφτα αλάτι στο νερό. Ηρθε η ώρα για τα ζυμαρικά. Τα ρίχνεις, τα ανακατεύεις και σκεπάζεις την κατσαρόλα για να ανακτήσει την έντασή του ο βρασμός. Οι κεφτέδες για 3 λεπτά σε χαμηλή φωτιά έχουν ρουφήξει τη σάλτσα. Σουρώνεις τα ζυμαρικά, τα οποία έβρασες ακριβώς για όσο χρόνο έγραφε επάνω στο πακέτο, και τα επαναφέρεις στην κατσαρόλα την οποία έχεις λαδώσει με κάνα-δυο κουταλιές από τη σάλτσα. 

Φέρνεις τούμπα το τηγάνι με τους κεφτέδες και τη σάλτσα επάνω στα μακαρόνια και είσαι σχεδόν έτοιμος. Κάνεις ένα ελαφρύ ανακάτεμα κουνώντας την κατσαρόλα για να μη σπάσουν οι κεφτέδες και σερβίρεις.

       Hλίας Σκουλάς                                                                                                                                                                         

Φωτογραφία: Παναγιώτης Μπελτζινίτης, εκτέλεση συνταγής-food styling: Στέλιος Μαστοράκος

Πηγή: tovima

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο