Τέλεια τάρτα με κιμά, λαχανικά & επικάλυψη πουρέ πατάτας

Τέλεια τάρτα με κιμά, λαχανικά & επικάλυψη πουρέ πατάτας

Μία ξεχωριστή ταρτούλα-μία καινούργια μαγειρική πρόταση. Αντί για κρούστα ζύμης έχουμε μία τύπου κρούστα επικάλυψη με πουρέ πατάτας. Για γέμιση, μοσχαρίσιο κιμά μαζί με διάφορα λαχανικά. Είναι ένα πολύ ξεχωριστό φαγητό που σίγουρα θα εντυπωσιάσει μόνο και μόνο αρχικά για την πρωτοτυπία του. Θυμίζει και κάτι από μουσακά θα έλεγα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι είναι πεντανόστιμο και ένα ολοκληρωμένο γεύμα από μόνο του.

Υλικά

  • 450γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 4 σκελίδες σκόρδο, κιμά
  • 1 κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
  • 1 σέλινο, κομμένο σε κύβους
  • 1/2 φλιτζάνι αρακά
  • 1/2 φλιτζάνι καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους
  • 2 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα Worcestershire
  • 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
  • 1/2 φλιτζάνι ζωμό κρέατος
  • αλάτι & πιπέρι
  • 3 πατάτες
  • 1 γλυκοπατάτα
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
  • 1/2 φλιτζάνι γάλα
  • 1/2 φλιτζάνι τριμμένο τυρί τσένταρ
  • 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι ή σχοινόπρασο

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σοτάρουμε τον κιμά, χρησιμοποιώντας ένα ξύλινο κουτάλι ή σπάτουλα για να τον διαλύσουμε. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σέλινο, τον αρακά, τα καρότα, το θυμάρι, την πάστα ντομάτας, το κόκκινο κρασί, τον ζωμό κρέατος και την σάλτσα Worcestershire. Αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μειωθεί η σάλτσα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει ενώ κάνουμε την επικάλυψη με πατάτα.

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα αλατισμένο νερό και τις βράζουμε μέχρι να μπορούμε να τις τρυπήσουμε με ένα πιρούνι. Στραγγίζουμε και επιστρέφουμε τις πατάτες στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το βούτυρο και το γάλα και τις κάνουμε πουρέ μέχρι να γίνει λείος. 

Προσθέτουμε το τυρί, τα μυρωδικά και επιπλέον καρυκεύματα αν χρειάζεται. Ρίχνουμε το μείγμα κιμά σε ένα 25 εκατοστών ταψί. Απλώνουμε με το κουτάλι το μείγμα πατάτας πάνω από την κορυφή και το εξομαλύνουμε. Το βάζουμε στον φούρνο στους 200°C για 20 λεπτά, έως ότου οι πατάτες να ροδίσουν ελαφρώς.

 

Πηγή: marymarycook

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο