Κρεμμυδόσουπα με ελαιόλαδο,γραβιέρα και κρουτόν

Κρεμμυδόσουπα με ελαιόλαδο,γραβιέρα και κρουτόν

Ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα της γαλλικής κουζίνας, που μας συντροφεύει τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Τα ταπεινά κρεμμύδια καραμελώνουν γλυκά, ενώ τα γκρατιναρισμένα με γραβιέρα κρουτόν απογειώνουν τις αισθήσεις.

Υλικά

  • 10 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
  • 50ml ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
  • 80g βούτυρο
  • 500ml ζωμός λαχανικών η κότας
  • 80g γραβιέρα τριμμένη
  • 1 μπαγκέτα λευκή
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

Σε πλατιά κατσαρόλα σοτάρετε καλά τα κρεμμύδια πρώτα με το ελαιόλαδο και στη συνέχεια με το βούτυρο, φροντίζοντας να πάρουν ένα καραμελιζέ χρώμα.

Μόλις τα κρεμμύδια πάρουν το επιθυμητό χρώμα, ρίχνετε το αλάτι για να αρχίσουν να βγάζουν τα υγρά τους. Όταν έχουν βγάλει τα δικά τους υγρά, προσθέτετε το ζωμό, αλάτι και πιπέρι και αφήνετε για 20' περίπου να βράσουν σε χαμηλή φωτιά.

Κόβετε τη μπαγκέτα σε λεπτές φέτες και τις ψήνετε σε φούρνο στους 170°C.για 6-8' μέχρι να γίνουν τραγανές. Μόλις βγάλετε τις τραγανές φέτες από το φούρνο, ρίχνετε από πάνω τους την τριμμένη γραβιέρα.

Μοιράζετε τη σούπα σε ατομικά πήλινα σκεύη. Σε κάθε ένα τοποθετείτε πάνω από τη σούπα 2-3 από τις φρυγανισμένες φέτες ψωμιού με τη γραβιέρα.

Βάζετε για λίγο τα σκεύη στο φούρνο μέχρι να λιώσει το τυρί.

Στη συνέχεια τα βγάζετε από το φούρνο και απολαμβάνετε μια λαχταριστή γαλλική κρεμμυδόσουπα.

 

Πηγή: yolenis

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο