Fish & chips

Fish & chips

Αποκωδικοποιούμε το αγγλοσαξονικό φαγητό του δρόμου και σας δίνουμε την οικιακή εκδοχή του, ποιοτικότερη, νοστιμότερη!

Υλικά

  • 1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 350 ml κρύα μπίρα (από το ψυγείο)
  • 800 - 1.000 γρ. φιλέτα γλώσσας ή πέρκας ή μπακαλιάρου
  • αλάτι

Εκτέλεση

Διαδικασία Πατάτες: Κόβουμε τις πατάτες σε φέτες ή όπως τις κόβουμε για τηγάνισμα, σε πάχος, όμως, όχι μεγαλύτερο από 1 εκ. Κάθε μία πατάτα που κόβουμε τη βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη με κρύο νερό. Οταν έρθει η ώρα να τις τηγανίσουμε, τις σουρώνουμε. Σε μία φριτέζα ή σε μία βαθιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά (δεν πρέπει να κάψει - αν έχει θερμόμετρο η φριτέζα ή αν έχουμε θερμόμετρο ειδικό για μαγειρική το λάδι είναι έτοιμο όταν η θερμοκρασία φτάσει στους 130° C, δηλαδή δεν πρέπει να έχει κάψει πολύ). Τηγανίζουμε τις πατάτες στο λάδι σε δύο δόσεις για 7 - 8 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Τις βγάζουμε από το σκεύος με μια τρυπητή κουτάλα και τις βάζουμε σε ένα ταψί.

Αφήνουμε το σκεύος στο μάτι της κουζίνας και δυναμώνουμε τη φωτιά ώστε η θερμοκρασία του λαδιού να φτάσει στους 180° C (αν δεν έχουμε θερμόμετρο, ρίχνουμε λίγο αλεύρι μέσα στο λάδι - είναι έτοιμο όταν το αλεύρι τσιτσιρίσει). Τότε, ξαναρίχνουμε τις πατάτες στη φριτέζα και τις τηγανίζουμε για λίγο ακόμη μέχρι να ροδίσουν. Βγάζουμε τις πατάτες από το τηγάνι και τις ακουμπάμε στο ταψί που έχουμε στρώσει εν τω μεταξύ με  χαρτί κουζίνας.

Ψάρι: Μοιράζουμε το αλεύρι ως εξής: Βάζουμε 70 γ. σε ένα πιάτο και τα υπόλοιπα 230 γρ. σε ένα βαθύ μπολ. Προσθέτουμε στο μπολ αλάτι και την μπίρα και ανακατεύουμε ελαφρώς μέχρι να σχηματιστεί ένα ρευστό κουρκούτι.

Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα του ψαριού, τα αλευρώνουμε ελαφρώς στο αλεύρι που έχουμε στο πιάτο και, στη συνέχεια, τα βουτάμε στο κουρκούτι, φροντίζοντας ώστε μόλις να καλυφθούν. Τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι (στους 180° C) για 3 περίπου λεπτά, γυρνώντας τα 1 - 2 φορές, μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές. Βγάζουμε τα φιλέτα από τη φριτέζα και τα ακουμπάμε σε χαρτί κουζίνας. Σερβίρουμε με τις πατάτες. Αν θέλουμε, ραντίζουμε με λίγες σταγόνες ξίδι.

Πηγή: gastronomos

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο