Σμυρνέικα» σουβλάκια με πικάντικη κόκκινη σάλτσα

Σμυρνέικα» σουβλάκια με πικάντικη κόκκινη σάλτσα

Υλικά

  • 1 -1 ½ κιλό αρνίσιο κρέας από μπούτι ή χοιρινό λαιμό (αν δε προτιμάτε αρνί)

Μαρινάδα: 

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο ή 1 κουτ. σούπας σκόρδο πολτοποιημένο
  • 2 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο
  • 4-5 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • 1 κουτ. γλυκού μπουκοβο γλυκού ή μισό μισό με καυτερό 
  • ½ κουτ. γλυκού ντομάτα πελτέ
  • 1 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί
  • ½ κρασοπότηρο λάδι

Πικάντικη σάλτσα:

  • 2 κουτ. σούπας πελτέ
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 1-2 ξυλαράκια κανέλα
  • 3-4 καρφάκια  γαρύφαλλο
  • 4-5 μπαχάρια
  • λίγο τζίντζερ
  • 1κουτ. γλυκού πάπρικα
  • ½ κουτ. γλυκού μπούκοβο ή λίγο πιπέρι καγιέν
  • 1 κουτ. σούπας ξύδι μπαλσάμικο
  • ½ κρασοπότηρο ελαιόλαδο
  • αλάτι και πιπέρι κατά βούληση

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το κρέας σε κομματάκια που έχουμε κόψει σαν κύβους για να τα περάσουμε στα καλαμάκια μας. 

Αφήνουμε το κρέας στη μαρινάδα για 6-8 ώρες. 

Περνάμε το κρέας τα καλαμάκια και ψήνουμε στα κάρβουνα ή στην ψηστέρια χωρίς να τα στεγνώσουμε τελείως.

Για τη σάλτσα, ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι μαζί με σχεδόν ένα ποτήρι νερό και βράζουμε για 10 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει η σαλτσούλα.

Σερβίρουμε παραδοσιακά με σουβλακόπιτες, ντομάτα, κρεμμύδι και αν θέλουμε τζατζίκι ή γιαούρτι με πάπρικα γλυκιά. 

Πηγή: fooddaily

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο