Πίτα με πατάτα και κιμά

Πίτα με πατάτα και κιμά

Υλικά

  • 500γρ κιμάς μοσχαρίσιος (ή αρνίσιος για πιο αυθεντική γεύση)
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 1 φλιτζάνι αρακάς νερόβραστος και στραγγισμένος
  • 1 κονσέρβα τομάτα ψιλοκομμένη
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 100ml κρασί κόκκινο
  • 1 κύβο ζωμό κρέατος
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • 4 μεγάλες πατάτες
  • γάλα και βούτυρο για τον πουρέ πατάτας (περίπου 2/3 φλιτζανιού γάλα και 2 κ.σ. βούτυρο)
  • 1 φλιτζ. τριμμένη κεφαλογραβιέρα ή παρμεζάνα ή τσένταρ
  • προαιρετικά: 1 κ.σ. σάλτσα Γούστερ (Worcestershire) – γίνεται και χωρίς, αλλά με τη σάλτσα είναι πιο αυθεντική η γεύση της πίτας
  • 1/2 φλιτζ. λάδι για το τηγάνι
  • βούτυρο για το ταψί

Εκτέλεση

Σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και σωτάρετε το κρεμμύδι. Προσθέτετε το σκόρδο και μετά από 2-3 λεπτά τον κιμά.Σωτάρετε τον κιμά μέχρι να γίνει όλος καφέ. Σβήνετε με το κρασί κι αφήστε το να σιγοβράσει μέχρι να εξατμιστεί όλο.

Προσθέτετε το τριμμένο καρότο, τον βρασμένο αρακά και τις τομάτες. Κατόπιν προσθέστε τον κύβο κρέατος, το αλατοπίπερο, τη δάφνη και τη σάλτσα Γούστερ. Ανακατεύετε καλά και βράζετε σε σιγανή προς μέτρια φωτιά για 30′. Στο τέλος ο κιμάς θα πρέπει να έχει πιει σχεδόν τελείως τα υγρά του.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180C. 

Ετοιμάζετε τον πουρέ: καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες στα τέσσερα. Τις βράζετε σε μπόλικο νερό μέχρι να μαλακώσουν αρκετά για να τις λιώσετε για πουρέ. Όταν είναι έτοιμες τις στραγγίζετε και τις μεταφέρετε σε μια λεκανίτσα. Τις λιώνετε με ένα πηρούνι ή το ειδικό εργαλείο για τον πουρέ. Προσθέτετε το γάλα και το βούτυρο, πιπέρι και λίγο αλάτι (λίγο γιατί θα προστεθεί και τυρί). Στο τέλος προσθέστε και το τριμμένο τυρί. (Κρατήστε λίγο τυρί για πασπάλισμα στην επιφάνεια της πίτας μετά. Ο πουρές θα πρέπει να είναι προς το σφιχτός αλλά όχι τόσο ώστε να μην μπορείτε να τον απλώσετε πάνω στον κιμά.)

Βουτυρώνετε ένα πυρίμαχο ταψί φούρνου (πυρέξ). Βάζετε εκεί όλο τον κιμά και ισιώνετε την επιφάνεια με ένα πηρούνι. Απλώνετε από πάνω τον πουρέ. Πασπαλίζετε με το τυρί που κρατήσατε. Ψήστε την πίτα για 20′-30′, ίσα να πάρει ένα χρυσο-καφέ χρώμα στην επιφάνεια. Το φαγητό ταιριάζει πολύ με κόκκινο κρασί και φρέσκια πράσινη σαλάτα. 

Πηγή: foodaki

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο