Πολίτικο μοσχαρίσιο τας κεμπάπ

Πολίτικο  μοσχαρίσιο  τας κεμπάπ

Κλασική Πολίτικη Κουζίνα, αυτό φέρνει στο μυαλό όλων μας το τας κεμπάπ με μυρωδικά όπως η δάφνη, η κανέλα, το μπαχάρι και το γαρύφαλλο, μέσα σε δεμένη κόκκινη σάλτσα. Αγαπημένο μικρών και μεγάλων, δύσκολα θα βρεθεί άνθρωπος που να μην τρώει το τρυφερά μαγειρεμένο αυτό κρέας που φτιάχνεται εύκολα πολύ, παρόλο που θέλει τον χρόνο του αφού το μυστικό του βρίσκεται στο σιγανό ψήσιμο.

Υλικά

  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας (να είναι από σπαλομίτα ή χτένι σπάλας) κομμένο σε κύβους των 4 εκ.,
  • 2 μεγάλες ντομάτες, πολτοποιημένες,
  • 1-2 πρέζες ζάχαρη ανάλογα με το πόσο γλυκές είναι οι ντομάτες (αν είναι εκτός εποχής σίγουρα θα χρειάζεται η ζάχαρη),
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ή 2 μικρά, ψιλοκομμένα,
  • 1-2 δαφνόφυλλα,
  • 1 κανελόξυλο,
  • 6 μπαχάρια (all spice),
  • 1/3 κ.γλ. κανέλα τριμμένη,
  • 1/3 κ.γλ. γαρύφαλλο τριμμένο,
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο, 
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο (για το τσιγάρισμα),
  • αλατοπίπερο.

Εκτέλεση

Ζεσταίνω 2 κ.σ. λάδι στο σκεύος και ρίχνω το κρέας σε 2 δόσεις να πάρει χρώμα κι από τις 2 πλευρές. Το μοσχάρι το έχω προηγουμένως αλατοπιπερώσει. 
Μόλις ροδίσει το αφαιρώ και το αφήνω στην άκρη. 

Αλλάζω κατσαρόλα (ή καθαρίζω την υπάρχουσα) και ζεσταίνω τις άλλες 2 κ.σ. ελαιόλαδο ρίχνοντας το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Το γυρνάω να πάρει λίγο χρώμα, ρίχνω πίσω το κρέας και προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το λάδι. Δίνω μία βράση και στην συνέχεια κατεβάζω την φωτιά στο 3/9 κι αφήνω το κρέας να σιγοψηθεί για 2,5 - 3 ώρες, μέχρι να γίνει τρυφερό. Αν στην πορεία δω ότι το φαγητό μένει χωρίς νερό προσθέτω λίγο από τον βραστήρα. 

Λίγο πριν κατεβάσω το φαγητό από την φωτιά, προσθέτω το ελαιόλαδο να πάρει 1-2 βράσεις και σβήνω την φωτιά. Η σάλτσα στο τέλος θα πρέπει να είναι δεμένη και σχετικά παχύρευστη δίχως περίσσια υγρά. Σε άλλη περίπτωση, με ανοιχτό το καπάκι αφήνω να βράσει το φαγητό λίγο ακόμα σε μέτρια θερμοκρασία (στο 5/9) για να πιεί τα υγρά της η σάλτσα. Δοκιμάζω την γεύση κι αν χρειάζεται προσθέτω λίγο αλατοπίπερο ακόμα.

Σερβίρω το τας κεμπάπ με ρύζι basmati, με τηγανιτές πατάτες, με πουρέ πατάτας ή ακόμα καλύτερα με τον πολύφημο πουρέ μελιτζάνας “Hunkar Beyendi

Πηγή: dailycious

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο