Γλυκόξινο κοτόπουλο φούρνου με μέλι και σουσάμι

Γλυκόξινο κοτόπουλο φούρνου με μέλι και σουσάμι

Όσες φορές και να διαβάσετε τη συνταγή, όσο παράλογη και αν σας φανεί, όσο διαφορετική και ανεξήγητη, ένα θα σας πω. Λάθος στα υλικά δεν έχει γίνει!  Γιατί ναι, μπορεί να σας φαίνεται το μισό ποτήρι λεμόνι πολύ για ένα φαγητό, ή το μισό ποτήρι μέλι εξωφρενικό, ή ακόμα και το ένα μπουκάλι σόγιας υπερβολικό. Μπορεί να πιστέψατε πως ξέχασα το αλάτι ή τα μπαχαρικά και μυρωδικά, αλλά θα σας καθησυχάσω λέγοντας πως τίποτα από αυτά δεν θα σας φαινόταν παράξενο αν απλά προτού διαβάσετε τη συνταγή , μπορούσατε να δοκιμάσετε μια μπουκιά από αυτό το φαγητό.

Κι επειδή όλα στη ζωή έχουν εξήγηση, αρχίζω με τις διευκρινίσεις.
Η σόγια είναι εξαιρετικά αλμυρή. Γι΄ αυτό και το φαγητό δεν χρειάζεται να προσθέσετε ίχνος αλατιού σε καμία περίπτωση. Το γεγονός αυτό, αυτόματα εκμηδενίζει την περίπτωση αποτυχίας, καθώς δεν μπορεί το φαγητό σας να βγει ανάλατο ή λύσσα! Επίσης τα μπαχαρικά δεν ταιριάζουν, ούτε καν το πιπέρι. Το μέλι με το λεμόνι μπορεί να φαίνεται πως είναι σε υπερβολικές ποσότητες μα το ένα εξουδετερώνει το άλλο. Το γλυκό ισορροπεί με το ξινό και όλα αυτά δένουν με το αλμυρό της σόγιας, μέσα στα οποία μαρινάρεται το κοτόπουλο για 12 περίπου ώρες και ποτίζεται με όλες τις γεύσεις. 
Διαβάστε λοιπόν την εκτέλεση καλά και τολμήστε την παρακάτω συνταγή αν είστε λάτρης των γλυκόξινων.  Τόση χαρά για ένα μόνο κοτόπουλο! 

Υλικά

  •     1,300 γραμμάρια κοτόπουλο φιλέτο κομμένο σε κυβάκια
  •     1,300 γραμμάρια πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κυβάκια
  •     200 ml σόγια σως
  •     ½ νεροπότηρο χυμό λεμονιού
  •     ½ νεροπότηρο μέλι
  •     2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  •     2 γεμάτες κουταλιές της σούπας σουσάμι

Εκτέλεση

 Πλένετε και κόβετε σε κύβους μεγέθους μπουκιάς το κοτόπουλο. Το αφήνετε στην άκρη. 

 Σε ένα βαθύ και μεγάλο μπολ ρίχνετε τη σόγια σώς. Γεμίζετε ένα νεροπότηρο μέχρι τη μέση με μέλι(ζεστάνετε το λίγο για να μην είναι πολύ πηχτό) και το υπόλοιπο το γεμίζετε με χυμό από λεμόνι. Με ένα κουτάλι ανακατεύετε απαλά να λιώσει το μέλι και να ομογενοποιηθούν τα δύο υλικά. Ρίχνετε και το μίγμα μελιού – λεμονιού μέσα στο μπολ με τη σόγια. Ανακατεύετε να γίνουν ένα. Τότε βάζετε το κοτόπουλο μέσα στη μαρινάδα και το ανακατεύετε έτσι ώστε να καλυφθεί πλήρως απ΄ αυτήν. Σκεπάζετε το μπολ με αλουμινόχαρτο και το τοποθετείτε στο ψυγείο για 12 ώρες και παραπάνω. 

 Όταν έρθει η ώρα να ψήσετε το φαγητό,  παίρνετε ένα μεγάλο ταψί και τοποθετείτε στο μισό χώρο του το κοτόπουλο. Καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε σε κυβάκια. Τις ρίχνετε στη μαρινάδα, ανακατεύετε να πάει παντού και κατόπιν τις ψαρεύετε και τις τοποθετείτε και αυτές  στο άλλο μισό του ταψιού. Προσθέτετε στο ταψί 1,5 φλιτζάνι από τη μαρινάδα καθώς επίσης και το λάδι. (Προσοχή! Την υπόλοιπη μαρινάδα δεν την πετάτε. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε κι άλλη κατά τη διάρκεια του ψησίματος).

 Πασπαλίζετε το φαγητό με το σουσάμι και το βάζετε στο φούρνο στους 180 βαθμούς στο αερόθερμο. Ψήνετε το φαγητό έως ότου μαλακώσουν οι πατάτες, ψηθεί καλά το κοτόπουλο και μείνει με το λάδι του και λίγη δεμένη σαλτσούλα. Αν δείτε ότι το φαγητό έχει πιεί τα υγρά του και δεν έχει ακόμα ψηθεί καλά, τότε προσθέτετε λίγη ακόμα μαρινάδα και συνεχίζετε το ψήσιμο. Στα μισά του ψησίματος ανοίγετε το φούρνο και ανακατεύετε απαλά για να μην λιώσει το φαγητό, έτσι ώστε να πάρει χρώμα απ΄ όλες τις πλευρές.
 

Πηγή: laxtaristessyntages

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο