Καλαμαράκια κοκκινιστά

Καλαμαράκια κοκκινιστά

Υλικά

για τη σάλτσα

  • 60 ml πελτέ ντομάτας, αραιωμένο σε 300 ml χλιαρό νερό
  • 1 ποτηράκι λευκό ξηρό κρασί 
  • 3 κόκκους μπαχαριού
  • 3 φύλλα δάφνης
  • αλάτι, πιπέρι 
  • 1 κ.γ. ζάχαρη 


για τα καλαμαράκια

  • 100 ml έ.π. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 μαραθόριζα (φινόκιο), ψιλοκομμένη 
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κιλό καλαμαράκια, καθαρισμένα* και κομμένα σε ροδέλες 
  • 150 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 4 φύλλα δάφνης
  • ξύσμα από 2 λεμόνια, ακέρωτα
  • 2 κ.σ. μάραθο, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Eκτέλεση

Σάλτσα ντομάτας: Σε ένα μπολ ρίχνουμε τον αραιωμένο ντοματοπελτέ και τον ανακατεύουμε μαζί με το λευκό κρασί, το μπαχάρι, τα δαφνόφυλλα, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε τη σάλτσα και την αφήνουμε να πάρει μια βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και την αφήνουμε να μαγειρευτεί για περίπου 30 λεπτά. 

Καλαμαράκια: Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε για λίγα λεπτά το κρεμμύδι, τη μαραθόριζα και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν καλά. Ρίχνουμε τα καλαμαράκια και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά σβήνοντας με το κρασί. Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας και τα δαφνόφυλλα, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Τρία λεπτά πριν από το τέλος ρίχνουμε το ξύσμα, τον μάραθο, αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε. 

* Πώς καθαρίζουμε τα καλαμάρια: Πρώτα αφαιρούμε το κεφάλι, το οποίο θα συμπαρασύρει και τα εντόσθια, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η σακούλα με το μελάνι. Προτού πετάξουμε το κεφάλι, κόβουμε και κρατάμε τα πλοκάμια. Στη συνέχεια αφαιρούμε το κόκαλο και τις μεμβράνες που περιβάλλουν το καλαμάρι. Φωτο: Π. Μπελτζινίτης, εκτέλεση -f s: Σ. Μαστοράκος

Πηγή: vima

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο