Μουσακάς χωρίς ψήσιμο

Μουσακάς χωρίς ψήσιμο

Αλλιώτικος μουσακάς, ό,τι πρέπει για το καλοκαίρι. Η γλύκα από τις μελιτζάνες και τις πιπεριές και ο πικάντικος κιμάς έρχονται και δένουν υπέροχα με το δροσιστικό αρωματικό γιαούρτι.

Υλικά

  • 4 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες, σε λεπτές φέτες
  • 5 πατάτες, σε λεπτές φέτες
  • 8 πιπεριές Φλωρίνης κομμένες στη μέση
  • 150γρ. γραβιέρα πικάντικη τριμμένη
  • ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο για τηγάνισμα
  • αλάτι, πιπέρι

για τη σάλτσα κιμά

  • 400γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένo
  • 1 πιπεριά πράσινη, ψιλοκομμένη
  • 2 ντομάτες πολτοποιημένες
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 100ml ελαιόλαδο
  • 250ml μπίρα
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα
  • ½ κουτ. γλυκού πάπρικα καυτερή
  • 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο ξερό, σπασμένο
  • 4 κουτ. σούπας βασιλικό φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι

για την κρέμα

  • 500γρ. γιαούρτι
  • 50ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα με κόκκους
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο τριμμένο
  • 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • αλάτι, πιπέρι
  • πάπρικα γλυκιά για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Ετοιμάζετε τον κιμά: Ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο, προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πιπεριά και σοτάρετε για λίγα λεπτά μέχρι να μαραθούν. Ρίχνετε τον κιμά και τον σοτάρετε μέχρι να πάρει χρώμα.

Σβήνετε με τη μπίρα, αφήνετε να εξατμιστεί για 1-2 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτετε την ντομάτα, τον πελτέ, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύετε, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε τον κιμά να μαγειρευτεί για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να πιει τα υγρά του. Προσθέτετε τον βασιλικό, ανακατεύετε καλά και κρατάτε τον κιμά στην άκρη αλλά τον διατηρείτε ζεστό.

Ετοιμάζετε τα λαχανικά: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Πασπαλίζετε τις μελιτζάνες και τις πατάτες με αλάτι και στη συνέχεια τις τηγανίζετε και τις αφήνετε σε χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το λάδι. Πασπαλίζετε τις πιπεριές με αλάτι και τις ψήνετε στο φούρνο για 20-25 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα η φλούδα και να φουσκώσει. Βγάζετε τις πιπεριές από τον φούρνο και τις βάζετε σε ένα μπολ σκεπασμένες με μεμβράνη για 10 λεπτά, τις ξεφλουδίζετε και τις κρατάτε στην άκρη.

Ετοιμάζετε την κρέμα: Βάζετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, ανακατεύετε καλά και κρατάτε την κρέμα στην άκρη.

Συναρμολόγηση: Τοποθετείτε σε μια πιατέλα ένα τσέρκι ή μια φόρμα στρογγυλή χωρίς πάτο με διάμετρο περίπου 24εκ.. Κάνετε μια στρώση από πατάτες, μετά από μελιτζάνες και τέλος από πιπεριές Φλωρίνης. Στη συνέχεια ρίχνετε τον κιμά και τον απλώνετε ομοιόμορφα, από πάνω στρώνετε ξανά πατάτες, μελιτζάνες, πιπεριές και στη συνέχεια πασπαλίζετε με τη γραβιέρα. Τελειώνετε τον μουσακά με την κρέμα γιαουρτιού την οποία στρώνετε ομοιόμορφα. Βγάζετε προσεχτικά το τσέρκι, πασπαλίζετε με πάπρικα και σερβίρετε.

Τελειώνετε τον μουσακά με την κρέμα γιαουρτιού την οποία στρώνετε ομοιόμορφα. Βγάζετε προσεχτικά το τσέρκι, πασπαλίζετε με πάπρικα και σερβίρετε.

φωτο: Γ. Αθυμαρίτης-f.s..: Αντωνία Κατή-  του Α. Λαγού

Πηγή: olivemagazine

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο