Σουφλέ πατάτας με τυριά

Σουφλέ πατάτας με τυριά

Υλικά

  • 800 γρ. πατάτες καθαρισμένες και σε φέτες [*]

για τη μπεσαμέλ

  • 100 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. βιτάμ
  • 1/2 κιλό γάλα
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 300 γρ. τυριά ανάμεικτα τριμμένα [τσένταρ, γκούντα, γραβιέρα]

για το σουφλέ

  • 9 αυγά [θα χρειαστείτε : 9 ασπράδια και 6 κρόκοι]

Εκτέλεση 

Καθαρίζουμε κόβουμε σε φέτες τις πατάτες, τις αλατίζουμε ελαφρά και τις τηγανίζουμε** για λίγα λεπτά σε καυτό λάδι στη φρυτέζα μέχρι να θωρακισθούν και ροδοκοκκινίσουν.

Για τη μπεσαμέλ: Φτιάχνουμε μια μπεσαμέλ με το αλεύρι, το βούτυρο και το γάλα. Λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε να ενσωματωθούν και με μια κίνηση προσθέτουμε το γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να πήξει. Μόλις είναι έτοιμη προσθέτουμε τα τυριά και τους κρόκους καθώς και το μοσχοκάρυδο.

Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα [πρώτα χτυπάμε τα ασπράδια σε χαμηλή ταχύτητα και μετά σιγά σιγά αυξάνουμε]. Προσθέτουμε την μαρέγκα σιγά – σιγά στην μπεσαμέλ και ανακατεύουμε πολύ απαλά [για να μη χαθεί ο αέρας]μέχρι να ενσωματωθούν.

Βάζουμε σε ένα πυρέξ που έχουμε βουτυρώσει σε στρώσεις πατάτες-μπεσαμέλ ξεκινώντας στη βάση με τις πατάτες. Ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 30 λεπτά.

[*] Στις πατάτες κατά το στρώσιμό τους στο ταψί μπορείτε να προσθέσετε μυρωδικά της επιλογής σας όπως θυμάρι ή δυόσμο, ή ρίγανη, ή σκόρδο, ή βασιλικό, μαϊντανό ψιλοκομμένο κ.λ.π.

[**] Αντί για τηγάνισμα μπορείς να μισοβράσεις τις πατάτες, αφού τις έχεις κόψει σε φέτες. 

Πηγή: sintayes

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο