Μακαρονάδα επίμονα καλοκαιριάτικη

Μακαρονάδα επίμονα καλοκαιριάτικη

Επίμονα καλοκαιρινή, επίμονα μεσογειακή, επίμονα φθηνή, επίμονα αρωματική. Αυτήν θα φτιάξω απόψε: το βαζάκι με την πάστα ελιάς στο άδειο εν γένει ψυγείο μου 'δωσε την ιδέα. Ο φίλος μου ο Μπελ, που χτύπησε απροειδοποίητα το κουδούνι και κατέφθασε μ' ένα καλάθι αληθινές ντομάτες από το μποστάνι του (το αθηναϊκό του μποστάνι!), συνέβαλε τα μάλλα. Κι ο βασιλικός που διασώθηκε από την ολιγοήμερη απουσία μας.

Υλικά

  • 1 πακέτο μακαρόνια (500 γρ.)
  • 80 γρ. πάστα μαύρης ελιάς
  • 1 κουταλιά  τριμμένη φρυγανιά ή σπασμένα σε ψίχουλα παξιμάδια
  • 3 - 4 κουταλιές καλό ελαιόλαδο
  • 3 μεγάλες, ώριμες σφικτές ντομάτες
  • καμμιά δεκαριά φύλλα βασιλικού ή φύλλα ρόκας και λίγα παραπάνω για το σερβίρισμα
  • τρίμματα φέτας (ποσότητα κατά τα γούστα)
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζω τα μακαρόνια να βράσουν στο αλατισμένο τους νερό.

Ζεσταίνω το ελαιόλαδο σ' ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι: ρίχνω τις ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες και τον βασιλικό ή τη ρόκα. Χαμηλώνω τη φωτιά και τις αφήνω για 5 λεπτά μόνο προτού προσθέσω την φρυγανιά και την πάστα ελιάς. Για 3 λεπτά (ξανά, μόνο!) ανακατεύω συνέχεια και η σάλτσα μου είναι έτοιμη. (Δεν προσθέτω αλάτι, η πάστα ελιάς είναι αρκούντως αλμυρή.)

Σουρώνω τα μακαρόνια όχι 1 αλλά 2 λεπτά νωρίτερα απ' όσο προτείνει η συσκευασία. Θέλω να κρατάν καλά γιατί απορροφώντας τη σάλτσα θα μαλακώσουν. Στραγγισμένα τα ρίχνω στο τηγάνι και με τη σάλτσα να ενωθούν για 1 λεπτό προτού φθάσουν στο τραπέζι.

Πασπαλίζω με λίγο βασιλικό ή ρόκα ακόμη και με τρίμματα φέτας.        

 της Αναστασίας Λαμπρία

Πηγή: bostanistas

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο