Ψητά κεφτεδάκια & λαχανικά στο γκριλ και έξτρα σάλτσα

Ψητά κεφτεδάκια & λαχανικά στο γκριλ και έξτρα σάλτσα

Τα  "τηγανητά" της γιαγιάς ψητά

 Υλικά 

για τους κεφτέδες

  • 600 γρ κιμάς μοσχαρίσιος σχετικά άπαχος
  • 1 ξερό κρεμμύδι στον τρίφτη
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 1 αυγό
  • 1/2 κούπα φρυγανιά ολικής άλεσης
  • 1 ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη
  • 3 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές της σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 κοφτό κουταλάκι ρίγανη (την τρίβουμε ανάμεσα στα δάχτυλά μας)
  • 1 σφηνάκι ξύδι απο κόκκινο κρασί
  • 1 κουταλάκι μουστάρδα προαιρετικά
  • 2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • Αλάτι - Πιπέρι

για τα λαχανικά

  • 2 μεγάλες μελιτζάνες ή 4 τσακώνικες
  • 4 κολοκυθάκια
  • 4 πατάτες
  • 6 πιπεριές πράσινες κέρατο ( ανάμεικτες με 1 καυτερή)

για την σάλτσα ντομάτας

  • 4 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι στον τρίφτη
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 4 φρέσκες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη ή 2 κούπες πασάτα ντομάτας
  • Λίγη Ρίγανη, αλάτι πιπέρι
  • Μερικά φύλλα βασιλικού

Εκτέλεση

Κεφτεδάκια
Χρησιμοποιώντας ένα σουρωτήρι, προσθέτουμε το κρεμμύδι για τα κεφτεδάκια και το αλατίζουμε καλά να βγάλει τα υγρά του. Απο κάτω απο το σουρωτήρι έχουμε ενα μπολ για να μαζέψουμε το κρεμμυδόζουμο. Αφήνουμε το κρεμμύδι να ψηθεί με το αλάτι για 15 λεπτά. Το στύβουμε.

Σε ενα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια μαζί με το κρεμμυδόζουμο. ζυμώνουμε τον κιμά μας να αφρατέψει καλά, να γίνει σαν αφρός, σκεπάζουμε το σκεύος και κρατάμε στο ψυγείο τουλάχιστον 1 ώρα, ιδανικά απο το προηγούμενο βράδυ.

Προθερμάινουμε τον φούρνο μας στους 220 βαθμούς. Βρέχουμε συχνά τα χέρια μας και πλάθουμε στρογγυλά και πλατιά κεφτεδάκια. Τα αφήνουμε σε ταψί στρωμμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ψήνουμε για 20 λεπτά. Βγάζουμε απο τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη.

Σάλτσα 
Φτιάχνουμε την σάλτσα τοποθετώντας ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, όταν το τηγάνι ζεσταθεί προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε λιγάκι, στην συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο. Ανακατεύουμε για λίγο και προσθέτουμε τον πελτέ, τρίβοντάς τον καλά στον πάτο του σκεύους, να καβουρδιστεί. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τρίβουμε με τα δάχτυλά μας λίγη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη αν θέλουμε, φέρνουμε σε βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε την σάλτσα για 20 λεπτά περίπου. 5 λεπτά πριν το τέλος προσθέτουμε μερικά φύλλα βασιλικού για άρωμα. Αφήνουμε στην άκρη.

Λαχανικά
Εν το μεταξύ κόβουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια σε μέτριες φέτες και τις αλατίζουμε.

αφήνουμε για 10 - 15 λεπτά και με χαρτί κουζίνας ταμποναριστά μαζεύουμε το υγρό που έχει μαζέψει το αλάτι πάνω στα λαχανικά μας. Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο τα βουρτσίζουμε ελαφρώς με ελαιόλαδο.

Ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι ή γκριλιέρα. Όταν το σκεύος ζεσταθεί καλά προσθέτουμε σε μια στρώση τα λαχανικά μας και δεν τα γυρνάμε αν δεν έχουν πάρει καλό χρώμα. Αφαιρούμε απο το τηγάνι και τα τοποθετούμε μαζί με τα κεφτεδάκια.

Προσθέτουμε τις πιπεριές και τις ψήνουμε με τον ίδιο τρόπο, να μαυρίσουν και να μαλακώσουν.Τηγανίζουμε τις πατάτες σε αρκετό καυτό λαδάκι και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί.


Σερβίρουμε τα λαχανικά της αρεσκείας μας με τα κεφτεδάκια και την σάλτσα! 
 

Πηγή: eri-captaincook

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο