Μελιτζάνες στον φούρνο με παρμεζάνα και σάλτσα ντομάτας

Μελιτζάνες στον φούρνο με παρμεζάνα και σάλτσα ντομάτας

Αυτό το φαγητό είναι από τα αγαπημένα μου. Αναδεικνύει την γεύση της μελιτζάνας με τον καλύτερο τρόπο. Τα υλικά είναι λίγα και απλά συνθέτοντας μία άκρως μεσογειακή γεύση. Αντί για παρμεζάνα καλή ιδέα θα ήταν να χρησιμοποιήσετε φέτα (για πιο ελληνικό στυλ).

Δεν ξέρω σε ποια κατηγορία να το κατατάξω. Τρώγεται άνετα ως κυρίως πιάτο όπως και ως ορεκτικό.

Μελιτζάνες στον φούρνο με παρμεζάνα και σάλτσα ντομάτας. Μία ωραία ιδέα να μαγειρέψετε τις μελιτζάνες ξεφεύγοντας από το τηγανητό ή τον κλασσικό (πλην αγαπημένο) μουσακά.

Υλικά

  • 1.5 κιλό μελιτζάνες
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι
  • αλάτι
  • ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί παρμεζάνα
  • 250γρ. τυρί μοτσαρέλα

για την σάλτσα

  • 2 (870γρ.) κονσέρβες με ολόκληρες αποφλοιωμένες ντομάτες
  • 3 σκελίδες σκόρδο, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • αρκετό λάδι για να καλύψει το τηγάνι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε φέτες.

Πασπαλίζουμε κάθε μία φέτα με αλάτι και τις βάζουμε, την μία πάνω στην άλλη σε στρώματα, σε ένα σουρωτήρι. Αφού γεμίσουμε με μελιτζάνες το σουρωτήρι, τοποθετούμε από πάνω του ένα βαρύ σκεύος. Αφήνουμε τις μελιτζάνες να ιδρώσουν για 30 λεπτά.

Ενώ οι μελιτζάνες ιδρώνουν, φτιάχνουμε τη σάλτσα. Καλύπτουμε τον πάτο της κατσαρόλας με το ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το σκόρδο και το αφήνουμε να σοταριστεί μέχρι τσιτσιρίσει. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον χυμό τους και αλάτι. Ανακατεύουμε και κόβουμε τις ντομάτες. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μειωθεί σχεδόν στο μισό.

Αφαιρούμε τις μελιτζάνες από το σουρωτήρι και επιμελώς σκουπίζουμε κάθε φέτα.

Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 220°C. Καλύπτουμε τον πάτο ενός ταψιού με ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε τις φέτες μελιτζάνας και το αλεύρι, τινάζοντας ότι περισσεύει. Τοποθετούμε μέσα στο ταψί τις μελιτζάνες και τις περιχύνουμε με ελαιόλαδο. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν από τη μία πλευρά (περίπου 15 λεπτά) και τις γυρνάμε για να ροδίσουν από την άλλη πλευρά. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να ψηθούν όλες οι μελιτζάνες.

Χρησιμοποιώντας ένα πυρίμαχο σκεύος, απλώνουμε ένα λεπτό στρώμα σάλτσας και απλώνουμε από πάνω τις μελιτζάνες μέχρι να καλύψουμε όλον τον πάτο.

Πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με το τριμμένο τυρί parmigiano Reggiano. Προσθέτουμε άλλο ένα στρώμα σάλτσας, και στη συνέχεια μελιτζάνες. Συνεχίσουμε να βάζουμε στρώσεις μέχρι λίγο πριν την κορυφή όπου θα απλώσουμε φέτες μοτσαρέλας. Τελειώνουμε με δύο ακόμη στρώσεις μελιτζάνας, σάλτσας και παρμεζάνας. Πασπαλίζουμε την κορυφή με παρμεζάνα.

Ψήνουμε στο άνω τρίτο του φούρνου στους 200°C για 35 περίπου λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει μέσα στο σκεύος για 15-20 λεπτά πριν από το σερβίρισμα.

Πηγή: marymarycook.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο