Πίτα με τραγανό φύλλο, σπανάκι και τσουκνίδες

 Πίτα με τραγανό φύλλο, σπανάκι και τσουκνίδες

Τσουκνίδες έχετε δοκιμάσει; Αυτή η πίτα με τσουκνίδες και σπανάκι είναι μία νόστιμη ευκαιρία. Θα την ετοιμάσετε με δικό σας φύλλο για να είναι ακόμη πιο παραδοσιακή και θα την απολαύσει όλη η οικογένεια.

Υλικά

γα το φύλλο

  • 4 ποτήρια νερού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ ποτήρι νερού ελαιόλαδο και 3 - 4 κουτ. σούπας επιπλέον για το λάδωμα των φύλλων
  • ½ ποτήρι νερού κρασί λευκό
  • 1 ποτήρι νερό
  • 1 αβγό
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • Για τη γέμιση
  • ½ κιλό τσουκνίδες, σε μικρά κομμάτια
  • ½ κιλό σπανάκι ή σέσκουλα, ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού άνηθος, ψιλοκομμένος
  • 2 πράσα (μόνο το άσπρο μέρος), ψιλοκομμένα
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Ετοιμάζετε τη ζύμη: Σ' ένα μπολ χτυπάτε το αβγό με ένα πιρούνι να αφρατέψει. Σε μια μεγάλη λεκάνη κοσκινίζετε το αλεύρι, κάνετε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνετε το αλάτι, το χτυπημένο αβγό, το νερό, το κρασί και το ελαιόλαδο. Ανακατεύετε με μια κουτάλα ή με τα χέρια μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Ζυμώνετε με τα χέρια, μέχρι να έχετε μια ελαστική ζύμη. Τυλίγετε τη ζύμη σε πλαστική μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο μέχρι να φτιάξετε τη γέμιση.

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Πλένετε τις τσουκνίδες, το σπανάκι ή τα σέσκουλα και τον άνηθο, τα κόβετε και τα βάζετε σε ένα μεγάλο σουρωτήρι. Τα αλατίζετε και τα τρίβετε με τα χέρια να βγάλουν τα υγρά τους. Τα στύβετε και τα βάζετε σε μια λεκάνη, μαζί με τα πράσα. Πασπαλίζετε με πιπέρι και ανακατεύετε.

Φτιάχνετε την πίτα: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Χωρίζετε τη ζύμη σε 6 ίσα κομμάτια και σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε με τη βοήθεια του πλάστη το κάθε κομμάτι σε φύλλο. Κάθε φύλλο θα πρέπει να είναι πολύ λεπτό και η διάμετρός του να ξεπερνά αυτήν του ταψιού.

Λαδώνετε καλά με ένα πινέλο ένα ταψί και στρώνετε μέσα 3 από τα φύλλα, λαδώνοντας τα ένα προς ένα και φροντίζετε να καλυφθούν και τα πλαϊνά του ταψιού, ενώ οι άκρες να εξέχουν λίγο από το ταψί. Ρίχνετε τη γέμιση πάνω στα φύλλα, την απλώνετε ομοιόμορφα και περιχύνετε με το ελαιόλαδο. Καλύπτετε με τα υπόλοιπα 3 φύλλα, αλείφοντας τα με ελαιόλαδο ένα προς ένα. Αν τα φύλλα εξέχουν πολύ από το ταψί, τα κόβετε λίγο. Πιάνετε τις άκρες τους και τις στρίβετε προς τα μέσα ώστε να σχηματίσουν ένα κορδόνι γύρω-γύρω στην πίτα. Με ένα μαχαίρι χαράζετε την πίτα σε κομμάτια, ραντίζετε την επιφάνεια με 2 κουτ. σούπας νερό και ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα μέχρι να ροδίσει η πίτα.

Πηγή: olivemagazine

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο