Παστίτσιο μανιταριών, σκέτη λιχουδιά!

 Παστίτσιο μανιταριών, σκέτη λιχουδιά!

Υλικά 

  • 500 γρ. μακαρόνια χοντρά ή ριγκατόνι
  • 1 κούπα ρεγγάτο τριμμένο
  • ½ κούπα γραβιέρα τριμμένη

για τον κιμά μανιταριών

  • 1 κιλό μανιτάρια πορτομπέλο και πλευρώτους
  • 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κουτί ντοματάκι αποφλοιωμένο ψιλοκομμένο
  • ½ φλ.τσ. κόκκινο γλυκό κρασί  (ή ξηρό αλλά αν βάλουμε γλυκό δε θα προσθέσουμε τη ζάχαρη μετά)
  • 2 κύβοι βοδινού ή λαχανικών
  • πιπέρι, 
  • 1 ξύλο κανέλλας
  • 1 φύλλο δάφνης
  • ½ κ.γλ. ζάχαρη, (αν βάλουμε ξηρό κρασί)
  • ½ κ.γλ. μοσχοκάρυδο, 
  • ½ κ. γλ. μπαχάρι σκόνη

για την μπεσαμέλ

  • 2 λίτρα γάλα
  • 6 κ.σ. βούτυρο
  • 4 κ.σ. αλεύρι  & 250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • αλάτι, 
  • 1 πρέζα μπαχάρι σκόνη, 
  • 1 πρέζα πιπέρι,
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 αυγό

επιπλέον

  • ½ κούπα γραβιέρα τριμμένη
  • και
  • λίγη τριμμένη φρυγανιά για το πασπάλισμα του ταψιού

Εκτέλεση

Κόβουμε τα μανιτάρια μας στο χέρι ή στο μούλτι σαν κιμά. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο να κάψει  και ρίχνουμε τα μανιτάρια να σωταριστούν.  Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα ροδίζουμε. Σβήνουμε με μισό φλιτζάνι κόκκινο γλυκό κρασί  και αφού εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τη ντομάτα, το αλατοπίπερο και το φύλλο δάφνης μαζί με το μπαχάρι, την κανέλλα και το μοσχοκάρυδο.  Αφήνουμε τον κιμά να τραβήξει τα υγρά του και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου και βγάζουμε 3 λεπτά πριν τον αναγραφόμενο χρόνο. Τα σουρώνουμε.  Σε βαθύ βουτυρωμένο ταψί και πασπαλισμένο με φρυγανιά στρώνουμε τα μισά μακαρόνια και τα πασπαλίζουμε με τυρί. 
Από πάνω απλώνουμε τον κιμά, πασπαλίζουμε με τυρί και στρώνουμε τα άλλα μισά μακαρόνια. Πασπαλίζουμε ξανά με τυρί. 

για τη μπεσαμέλ

Λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι ανακατεύοντας διαρκώς, να καβουρντιστούν. Προσθέτουμε λίγο γάλα και ανακατεύουμε να έχουμε μια απαλή κρεμώδη υφή. Σιγά σιγά ρίχνουμε και το υπόλοιπο γάλα.  Ανακατεύουμε συνέχεια σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίσει να πήζει. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι μπαχάρι και μοσχοκάρυδο.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το αυγό και το υπόλοιπο τυρί. (Κρατάμε λίγο για το τελικό φινίρισμα). Ρίχνουμε τη μπεσαμέλ πάνω από τα μακαρόνια και πασπαλίζουμε με κομματάκια βούτυρου και με το τυρί που κρατήσαμε. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει (40-50 λεπτά περίπου).
 
Tips: Για να μη μας σβολιάσει η μπεσαμέλ ανακατεύουμε με το σύρμα για τα αυγά. Σε περίπτωση που σβολιάσει αφήνουμε λίγο να κρυώσει και την περνάμε από το μούλτι.

Πηγή: delicieuses

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο