Σοφρίτο, η παραδοσιακή Κερκυραίικη νοστιμιά

Σοφρίτο, η παραδοσιακή Κερκυραίικη νοστιμιά

Διαβάζοντας την συνταγή για Κερκυραϊκό σοφρίτο και σε περίπτωση που δεν το έχετε δοκιμάσει ποτέ, ίσως τα συστατικά του σας βάλουν σε σκέψη...
Το απλοϊκό σοφρίτο είναι ένα φαγητό έκπληξη, το τελικό γευστικό του αποτέλεσμα είναι πραγματικά εξαιρετικό, γι΄αυτό άλλωστε αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά πιάτα.

Υλικά

  • 4-5 μοσχαρίσια φιλέτα ή 1000 gr. μοσχαρίσιο νουά σε φέτες
  • 100 gr. μαϊντανό
  • 7-10 σκελίδες σκόρδο
  • 85 ml. λευκό ξύδι
  • 50 ml. κόκκινο ξύδι
  • 300 ml. ζωμό βοδινού
  • 5 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  •  Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  Αλάτι
  •  Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Λίγο πριν ξεκινήσουμε την παρασκευή του φαγητού, χτυπάμε με το ειδικό εργαλείο ελαφρά το κάθε κομμάτι κρέατος, ώστε να σπάσουμε τις ίνες του, κάτι που θα κάνει το κρέα ιδιαίτερα τρυφερό, απλά όταν χτυπάμε το κρέας πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι το μαγειρεύουμε άμεσα!

Φροντίζουμε το κρέας να έχει το ίδιο πάχος όταν το χτυπήσουμε. Αλατίζουμε το κρέας και το πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και από τις 2 πλευρές.

Καθαρίζουμε τα σκόρδα, αφαιρούμε το πράσινο φύτρο και τα κόβουμε σε φέτες. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό. Αλευρώνουμε καλά το κρέας.

Σε μια πλατιά κατσαρόλα ή σε ένα τηγάνι, ρίχνουμε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο και ελαιόλαδο και το αφήνουμε να κάψει καλά! Τινάζουμε καλά το κρέας να φύγει το περιττό αλεύρι. Τηγανίζουμε τα φιλέτα, όχι όλα μαζί αλλά 2-3 κάθε φορά, ώστε να μην πέσει η θερμοκρασία και δεν τηγανιστούν σωστά!
Τα τηγανίζουμε και από τις 2 πλευρές ώστε να πάρουν ωραίο καφέ χρώμα.

Τοποθετούμε τα φιλέτα σε μια μεγάλη, πλατιά κατσαρόλα το ένα δίπλα στο άλλο. Προσθέτουμε το ξύδι, τον μαϊντανό, τα σκόρδα, τον ζωμό, αλάτι και πιπέρι.

Σιγοβράζουμε το φαγητό για περίπου 40 λεπτά, λίγο πριν αποσύρουμε το φαγητό από την φωτιά, προσθέτουμε την άλλη μια κουταλιά βούτυρο, παγωμένο και κομμένο σε κομματάκια και ανακινούμε την κατσαρόλα.

Σερβίρουμε το φαγητό άμεσως! Ταιριάζει κυρίως με πουρέ αλλά και με τηγανιτές ή φούρνου πατάτες! Της Εύας Μονοχάρη 

Πηγή: funkycook

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο