Κοτόπουλο με άρωμα κρασιού, μανιτάρια και χυλοπίτες

Κοτόπουλο με άρωμα κρασιού, μανιτάρια και χυλοπίτες

Υλικά 

  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο 
  • 500 γρ φιλέτο κοτόπουλο από μπούτι χωρίς δέρμα με το κόκαλο ή χωρίς
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 
  • 2 σκελίδες σκόρδο στην πρέσα ή ψιλοκομμένο
  • 1 συσκευασία μανιτάρια 15 - 20 μανιτάρια κομμένα στην μέση (αν είναι μεγάλα στα τέσσερα)
  • 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ποτηράκι του κρασιού κρασί λευκό ξηρό
  • 2 ντομάτες κομμένες σε κομμάτια
  • 1 κουταλιά της σούπας  θυμάρι ή μείγμα μυρωδικών 
  • 1 ποτήρι ζεστό ζωμό κοτόπουλου ή νερό ( ίσως χρειαστεί και λίγο παραπάνω)
  • Αλάτι - Πιπέρι 
  • 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα 
  • 1 πακέτο χυλοπίτες 

Εκτέλεση

Πλένουμε και σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας τα κομμάτια από το κοτόπουλο, το σκούπισμα θα βοηθήσει στο να δημιουργηθεί τραγανή κρούστα στο κοτόπουλο. 

Αν χρησιμοποιήσουμε τον φούρνο τότε τον προθερμαίνουμε στους 180 βαθμούς.

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα (αν θα τελειώσουμε το φαγητό στον φούρνο καλό είναι να διαλέξουμε μια κατσαρόλα που να μπαίνει και στο μάτι και στον φούρνο, εναλλακτικά μεταφέρουμε το φαγητό σε πυρίμαχο σκεύος με καπάκι αργότερα) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κοτόπουλο και το αφήνουμε να πιάσει κρούστα από την μία πλευρά και μετά το γυρίζουμε από την άλλη.  Όταν το κοτόπουλο πάρει χρώμα και από τις δυο πλευρές, το αφαιρούμε από την κατσαρόλα και το αφήνουμε για λίγο στην άκρη.

Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε το κρεμμύδι το φέρνουμε μερικές βόλτες και μόλις μαλακώσει προσθέτουμε το σκόρδο. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε για λίγο και προσθέτουμε τα μανιτάρια.

Μόλις μαλακώσουν λιγάκι πασπαλίζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για 1 -2 λεπτάκια να ψηθεί ελαφρώς το αλεύρι. Σβήνουμε με το κρασί και με ξύλινη κουτάλα τρίβουμε τον πάτο της κατσαρόλας να ενσωματωθούν οι νοστιμιές από το κοτόπουλο στο φαγητό. Προσθέτουμε τις ντομάτες και τα όποια μυρωδικά θέλουμε.

Επαναφέρουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τόσο ζωμό που μέσα του έχουμε διαλύσει την μουστάρδα, ώσπου το υγρό να φτάσει περίπου στο ύψος των υλικών αλλά να μην τα σκεπάσει. Ανακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε με καπάκι και ψήνουμε στον φούρνο για 15 λεπτά, στην συνέχεια βγάζουμε το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10 λεπτά ακόμη μέχρι να πήξει ελαφρώς η σάλτσα.

Αν επιλέξουμε να μην χρησιμοποιήσουμε φούρνο,  τότε απλά χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και σιγοβράζουμε με κλειστό το καπάκι για 15 λεπτά και στην συνέχεια με ανοιχτό το καπάκι για 10 λεπτά ή μέχρι να πήξει ή σάλτσα του φαγητού. 

Βράζουμε τις χυλοπίτες σύμφωνα με τις οδηγίες και όταν είναι έτοιμες είτε τις σερβίρουμε με την σάλτσα, είτε τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα με την σάλτσα και στην συνέχεια για να πάει η σάλτσα παντού και σερβίρουμε.

Tips: Αν φτιάξετε το φαγητό στην κατσαρόλα πρέπει να ανακατεύετε που και που στην σάλτσα για να μην κολλήσει το αλεύρι στον πάτο. Στον φούρνο δεν χρειάζεται αυτη η διαδικασία.

 Το φαγητό το τελείωσα στον φούρνο και έτσι σας περιγράφω την συνταγή, αλλά μπορεί να γίνει εξολοκλήρου στην κατσαρόλα ακριβώς με την ίδια διαδικασία, δηλαδή τον μισό χρόνο με κλειστό καπάκι και τον υπόλοιπο με ανοιχτό.  

Πηγή: eri-captaincook

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο