Bucatini all’ Amatriciana

Bucatini all’ Amatriciana

Οι ''Φρατέλοι'', ως πατέρες των ζυμαρικών, όταν αναφέρονται σε μακαρονάδα all’ Amatriciana, εννοούν, κατά (σχεδόν απαράβατο) κανόνα, τα bucatini(το Νο5 περίπου). Το συγκεκριμένο είδος πάστας είναι σαν χοντρό σπαγγέτι αλλά με τρύπα στη μέση, η οποία αφήνει να περνάει η σάλτσα με μαγικό αποτέλεσμα.  

Τα μπουκατίνι Amatriciana είναι ένα από τα δημοφιλή παραδοσιακά πιάτα της Ρώμης, διάσημο σε όλο τον κόσμο. Το όνομα προέρχεται από την πόλη Αματρίτσε, που βρίσκεται στην περιοχή του Λάτσιο, στα σύνορα με το Αμπρούτζο, το Μάρκε και την Ούμπρια.

Οι ποσότητες στη συνταγή που σας προτείνω μπορούν να φάνε από 3 έως 6 άτομα. Αυτό έχει την ιστορία του, που χρειάζεται μια εξήγηση. Οι Ιταλοί, όταν σερβίρουν ζυμαρικό σαν πρώτο πιάτο, τότε υπολογίζουν 500 gr. περίπου για 6 άτομα -η φιλοσοφία τους είναι ότι το πρώτο πιάτο πρέπει να είναι 5 το πολύ 6 πιρουνιές, ίσα να πάρουν την γεύση και να μην τους χαλάσει την όρεξη για το κυρίως πιάτο. Εάν το ζυμαρικό προορίζεται για κυρίως, όπως το Ragu Napoletano, το πράγμα και η δοσολογία αλλάζει. Η ποσότητα κατ’ άτομο στα ζυμαρικά είναι αρκετά πιο ενισχυμένη. 
 

Υλικά

  • 1 πακέτο μπουκατίνι
  • 150 γρ. guanciale* ή μπέικον
  • 100 γρ. πεκορίνο τριμμένο
  • 1 πιπερίτσα καυτερή χωρίς σπόρους ψιλοκομμένη
  • 300 γρ. ντοματίνια ή ντομάτα αποφλοιωμένη χωρίς σπόρους 
  • Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, όσο χρειασθεί
  •  Αλάτι
  • Λίγο νερό από το βράσιμο των ζυμαρικών

*αλλαντικό ιταλικό από μάγουλα χοιρινού

 

Εκτέλεση

Μαγειρεύουμε  τα ζυμαρικά al dente και τα στραγγίζουμε.

Εν τω μεταξύ, κόβουμε  το guanciale ή το μπέικον** σε μέτριους κύβους, το βάζουμε σε ένα ευρύχωρο τηγάνι με λίγο λάδι και το μαγειρεύουμε. Όταν το μπέικον έχει  ροδίσει προσθέτουμε την πιπερίτσα  και  τις ντομάτες και αφήνουμε το μείγμα να μαγειρευτεί για λίγα λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Μπορεί η σάλτσα να χρειασθεί μερικές κουταλιές νερό μέχρι να είναι έτοιμη.

 Όταν η σάλτσα είναι έτοιμη ρίχνουμε τα ζυμαρικά στο τηγάνι, προσθέτουμε μερικές κουταλιές από το νερό των ζυμαρικών και  ανακατεύουμε μέχρι το φαγητό μας μελώσει. Λίγο πριν το κατευάσουμε προσθέτουμε το μισό τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε.

Σερβίρουμε ρίχνοντας από πάνω το υπόλοιπο τριμμένο τυρί που έχουμε κρατήσει .

φωτο: guanciale
** σας προτρέπω να ψάξτε και να βρείτε guanciale. Το λίπος του που λιώνει όταν το τσιγαρίζεις δίνει άλλη νοστιμιά στο φαγητό και το αποτέλεσμα δεν παίζεται.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο