Αφράτη τυρόπιτα με μπύρα και μπεσαμέλ

Αφράτη τυρόπιτα με μπύρα και μπεσαμέλ

Μια τυρόπιτα όχι ότι κι ότι.  Αφράτη στη γέμιση της, μια και περιέχει μπεσαμέλ και με ένα διαφορετικό και απίστευτα τραγανό και εύγεστο φύλλο κρούστας  μια και τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε το κάνουν ιδιαίτερο και ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Τυρόπιτες με φύλλο κρούστας σας έχω δώσει κι άλλες φορές εδώ στο delicieuses άλλες με μπεσαμέλ όπως κι αυτή, άλλες λουσμένες με γάλα κι αυγά, άλλες λουσμένες με σόδα, αυτή εδώ όμως είπαμε, είναι διαφορετική.

Λουσμένη με μπύρα και γάλα που κατά τη διάρκεια του ψησίματος θα ενσωματωθούν στη γέμιση και θα της δώσουν αφρατοσύνη και γεύση ξεχωριστή αλλά και με έναν συνδυασμό τυριών που ισορροπούν υπέροχα μεταξύ τους. Γλυκιά και πικάντικη γεύση σε απόλυτη αρμονία. Εάν όμως έχετε το δικό σας γευστικό συνδιασμό, τότε μη διστάσετε να πειραματιστείτε και να αντικαταστήσετε τα τυριά με αυτά της αρεσκείας σας.

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 500 γρ. φέτα
  • 100 γρ. ρεγκάτο τριμμένο
  • 150 γρ. γκούντα τριμμένο
  • πιπέρι
  • 1/2 κουτάκι μπύρας (περίπου 150 ml)
  • 1 ποτήρι του κρασιού γάλα
  • Βούτυρο για το άλλειμα των φύλλων

για τη μπεσαμέλ

  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • 6 κ.σ. αλεύρι
  • 1 λίτρο γάλα
  • 1 αυγό
  • μία πρέζα μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Βάζουμε το βούτυρο να λειώσει (όχι να κάψει) σε ένα κατσαρολάκι και ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη να πήξει το μίγμα. Όταν πήξει αποσύρουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα μας, προσθέτουμε το αυγό και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις για να μην ψηθεί. Προσθέτουμε τα τυριά, το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι.  Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και ετοιμάζουμε τα φύλλα μας.

Λειώνουμε το βούτυρο και αλείφουμε το ταψί μας. Απλώνουμε ένα φύλλο κρούστας και το ραντίζουμε με το πινέλο μας με λίγο βούτυρο. Βουτυρώνουμε ένα ένα τα υπόλοιπα μισά φύλλα μας και τα στρώνουμε σουρωτά στο ταψί μας σαν βεντάλια.

Ρίχνουμε πάνω από τα φύλλα μας το μείγμα των τυριών και με τον ίδιο τρόπο της βεντάλιας απλώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα μας (εκτός από ένα) αφού πρώτα τα έχουμε ραντίσει με το βούτυρο.  Σκεπάζουμε με το τελευταίο μας φύλλο χωρίς να το σουρώσουμε και χαράζουμε την πίτα μας σε κομμάτια.  Περιχύνουμε την πίτα με την μπύρα και στην συνέχεια με το γάλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου μία ώρα.

*  Ίσως τα υγρά της συνταγής σας φανούν πολλά. Μην σας προβληματίσει όμως αυτό. Η πίτα καθώς ψήνεται θα τραβήξει όλα τα υγρά και θα τα ενσωματώσει μέσα στη γέμιση δίνοντας ένα πολύ αφράτο μείγμα τυριών ενώ το φύλλο θα παραμείνει τραγανό ακόμα και την επόμενη ημέρα.

** Χρησιμοποιήστε το μεγάλο ταψί του φούρνου για να έχετε μία τυρόπιτα κανονικού όγκου στη γέμιση, όπως αυτή στη φωτογραφία. Εάν όμως σας αρέσουν οι πίτες με πλούσια γέμιση προτιμήσε ένα μικρότερο ταψί ώστε η γέμιση να έχει ύψος.
 

Πηγή: delicieuses

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο