Σπανάκι γκρατέν με παρμεζάνα και ελαφρύ άρωμα σκόρδου

Σπανάκι γκρατέν με παρμεζάνα και ελαφρύ άρωμα σκόρδου

Υλικά

  • 1 ½  κ.  σπανάκι φρέσκο
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 φλ. άνηθο ψιλοκομμένο 
  • 4 αβγά 
  • 1 φλ. κρέμα γάλακτος 
  • ¾ φλ. ελαιόλαδο 
  • 1 φλ. τριμμένη φρυγανιά
  • Για το γκρατινάρισμα 
  • 4 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως
  • 1 κ.σ. πολύ ψιλοκομμένο σκόρδο 
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο 
  • 1 φλ. τσ. παρμεζάνα τριμμένη 

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Αλείφουμε με ελαιόλαδο και καλύπτουμε με γαλέτα ένα ρηχό ταψί χωρητικότητας 2 lt.

Πλένουμε και καθαρίζουμε το σπανάκι. Το ρίχνουμε σε κατσαρόλα μόνο με το νερό που έχει κρατήσει από το πλύσιμο και το ανακατεύουμε μέχρι να εξατμισθούν όλα τα υγρά. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι, γύρω στα 10 λεπτά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον άνηθο, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Χτυπάμε τα αβγά με την κρέμα γάλακτος, ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με το σπανάκι. Ανακατεύουμε και μεταφέρουμε το σπανάκι στο έτοιμο ταψί.

Για το γκρατινάρισμα

Ψήνουμε το ψωμί στο γκριλ ή στην τοστιέρα και το περνάμε από τη μουλινέτα μέχρι να γίνει σαν χοντρά ψίχουλα. Το βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε το σκόρδο, το ελαιόλαδο και το τυρί. Απλώνουμε το μείγμα ισόμορφα επάνω στην επιφάνεια του φαγητού.

Ψήνουμε το φαγητό γύρω στα 30 λεπτά. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και ανάβουμε το γκριλ. Απλώνουμε το μείγμα του γκρατιναρίσματος ισόμορφα επάνω στην επιφάνεια του φαγητού, φουρνίζουμε και ψήνουμε για 6 -7 λεπά μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδίσει η επιφάνεια.

 

Πηγή: athinorama

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο