Ροφός σε κρούστα αλατιού ’’αλά Λαζάρου’’

Ροφός σε κρούστα αλατιού ’’αλά Λαζάρου’’

Το αλάτι σκληραίνοντας «σφραγίζει» τους χυμούς του ψαριού που ψήνεται αργά και ομοιόμορφα, χωρίς να ξεραίνεται

Υλικά

  • 3 ασπράδια αβγών, χτυπημένα ελαφρά
  • 200 ml νερό
  • 1 κιλό αλάτι, ημίχονδρο
  • 1 κ.σ. διάφορα πιπέρια, ανάμεικτα, ολόκληρα
  • 2 κ.σ. εστραγκόν, αποξηραμένο 
  • ξύσμα από 2 λεμόνια, ακέρωτα 
  • 1 ροφό 1.200 γρ., καθαρισμένο (ζητάμε από τον ψαρομανάβη να τον καθαρίσει) 
  • 2-3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 3-4 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
  • χυμό από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα ασπράδια των αβγών, το νερό και το αλάτι μέχρι να γίνουν ένας παχύρρευστος χυλός. Προσθέτουμε τα πιπέρια, το εστραγκόν και το ξύσμα των λεμονιών.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220οC. Βάζουμε το ψάρι σε ένα πυρέξ και αλείφουμε με το ελαιόλαδο εσωτερικά την κοιλιά του. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο πιπέρι και βάζουμε το θυμάρι μέσα στο άνοιγμα της κοιλιάς. Τοποθετούμε το ψάρι με το πλάι στο ταψί και το «χτίζουμε» με το μείγμα του αλατιού καλά χωρίς να αφήσουμε κενά. Το ξαπλώνουμε στο ταψί.

Ψήνουμε στον φούρνο για 30-35 λεπτά. Σερβίρουμε αφού το αφήσουμε να «ξεκουραστεί» για περίπου 5-8 λεπτά, σπάζοντας προσεκτικά την κρούστα με ένα σφυράκι, και περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού.

Πηγή: tovima

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο