Πατατόπιτα με κρέμα γάλακτος, πράσο και γραβιέρα από

Πατατόπιτα με κρέμα γάλακτος, πράσο και γραβιέρα από

Μια φανταστική συνταγή, η πατατόπιτα με κρέμα γάλακτος, πράσο και γραβιέρα, είναι μια πολύ χορταστική πίτα που μπορείς να σερβίρεις για μεσημεριανό αλλά και βραδινό. Είναι ένα νόστιμο ορεκτικό που μπορείς να προσφέρεις στους καλεσμένους σου αν κάνεις τραπέζι με μπουφέ, ενώ είναι πολύ νόστιμη και για τα παιδιά. Γίνεται χωρίς πολύ κόπο και το αποτέλεσμα είναι εγγυημένο.

Υλικά

  • 10 πατάτες
  • 2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3 κουτ.σούπας βούτυρο
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ.σούπας αλεύρι
  • 2 πράσα ψιλοκομμένα
  • 250 ml κρέμα γάλακτος
  • 250 ml ζωμός κότας
  • 1 κούπα γραβιέρα τριμμένη
  • Αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε τις πατάτες και τις ψιλοκόβουμε. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και λίγο βούτυρο. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο.

Ανακατεύουμε για 5 λεπτά και εντωμεταξύ λιώνουμε σε μια άλλη κατσαρόλα το υπόλοιπο βούτυρο. Ρίχνουμε στο βούτυρο το αλεύρι και ανακατεύουμε.Ρίχνουμε την κρέμα και τον ζωμό κότας. Σιγοβράζουμε και όταν πήξει αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο και αποσύρουμε από τη φωτιά

Λαδώνουμε ή βουτυρώνουμε ένα ταψί και ρίχνουμε μια κουταλιά από τη σάλτσα. Στρώνουμε τις πατάτες και ρίχνουμε άλλη μια κουταλιά σάλτσα. Ρίχνουμε άλλη μια στρώση πατάτες και ρίχνουμε γραβιέρα και το μισό κρεμμύδι με το πράσο. Ρίχνουμε τις υπόλοιπες πατάτες, γραβιέρα και το πράσο με το κρεμμύδι

Περιχύνουμε με την κρέμα και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε στους 170 για 60 λεπτά. Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για ακόμα 40 λεπτά

Σερβίρουμε όταν κρυώσει

Tips: Μπορείς να χρησιμοποιήσεις όποιο άλλο τυρίσου αρέσει

         Τα πράσα ταιριάζουν πολύ, όμως αν δεν σου αρέσουν μπορείς να μην τα προσθέσεις

Πηγή: nostimada

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο