Καλτσούνια αλμυρά

Καλτσούνια αλμυρά

Νόστιμα αλμυρά γεμιστά πιτάκια. Ανάλογα τη γέμιση γίνονται και νηστίσιμα

Υλικά

για τη ζύμη

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ¾ ποτηριού ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ αλάτι
  • 1 ποτηράκι κρασιού ρακί
  • 1 ½ ποτήρι χλιαρό νερό

για γέμιση με σπανάκι

  • ½ κιλό σπανάκι
  • 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα ή ξερά
  • 1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
  • Άνηθο ψιλοκομμένο
  • Τυρί φέτα κατά βούληση
  • Λίγο πιπέρι

για γέμιση με κίτρινο κολοκύθι

  • 2 κούπες βρασμένο και στραγγισμένο καλά κίτρινο κολοκύθι
  • 1 ψιλοκομμένο τσιγαρισμένο σε λίγο λάδι κρεμμύδι
  • Τυρί φέτα
  • Ψιλοκομμένο άνηθο
  • Λίγο πιπέρι
  • Ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Εκτέλεση

για τη ζύμη

Με τα υλικά της ζύμης φτιάχνουμε ένα εύπλαστο ζυμαράκι που να μη κολάει στα δάχτυλα. Ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω νεράκι.
Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε 1 ώρα να ξεκουραστεί.

για τη γέμιση με το σπανάκι

Τσιγαρίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο τα κρεμμυδάκια και το πράσο
Προσθέτουμε το σπανάκι αφού το έχουμε ψιλοκόψει και στραγγίσει καλά.
Κατεβάζουμε απ τη φωτιά και προσθέτουμε λίγο πιπέρι και μπόλικο τυράκι φέτα.

για τη γέμιση με κολοκύθι

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Ανοίγουμε φύλλο και κόβουμε με ένα μπολάκι ή κου πατ διαμέτρου 15 εκατ. κόβουμε δίσκους τους οποίους γεμίζουμε με όποια γέμιση μας αρέσει. Τα κλείνουμε μισοφέγγαρα και με ένα πιρουνάκι πατάμε τις άκρες τους.

Τηγανίζουμε σε μπόλικο ελαιόλαδο γυρίζοντας τα να ψηθούν ομοιόμορφα. Τα βάζουμε πάνω σε αποροφητικό χαρτί που έχουμε στρώσει σε λεκανίτσα ώστα να τα στηρίξουμε όρθια να στραγγίξουν απ το περιττό λάδι. Τα σερβίρουμε με τριμμένο τυράκι ή και σκέτα.

 

Λίγα ακόμη μυστικά:

Μπορούμε να παίξουμε με τη γέμιση και να τα γεμίσουμε με ότι μας αρέσει. Με σκέτο τυράκι φέτα μέσα, με πατάτα βρασμένη, ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και τυρί ή και με κιμά ακόμη που μας περίσεψε απ τη μακαρονάδα μας.

Πηγή: mytaste

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο