Μοσχαρίσια φιλετάκια με sauce bearnaise

Μοσχαρίσια φιλετάκια με sauce bearnaise

Υλικά

 

  • 1 κιλό κόντρα φιλέτο μοσχαρίσιο
  • Ελάχιστο ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για sauce bearnaise

 

  • 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο εστραγκόν (δεν υπήρχε και έβαλα αποξηραμένο)
  • 50 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 4 κουταλιές της σούπας λευκό ξίδι 
  • 2 κρόκους αυγών
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • πιπέρι
  • 125 γρ. βούτυρο αγελάδος σε κύβους

Εκτέλεση

 Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, τοποθετούμε σε μια μικρή κατσαρόλα, ρίχνουμε το ξύδι και προσθέτουμε το εστραγκόν ψιλοκομμένο. Φέρνουμε σε βρασμό και σιγοβράζουμε μέχρι να μειωθεί το υγρό και να μείνει σχεδόν το 1/4. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και αν θέλουμε τα περνάμε από ένα σουρωτήρι κρατώντας το χυμό τους.

Ρίχνουμε το μείγμα (σουρωμένο ή μη) σε ένα πυρίμαχο μπολ και προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών.Τοποθετούμε το μπολ πάνω σε μπεν μαρί και με ένα σύρμα κτυπάμε συνεχώς το μείγμα μέχρι να αρχίσει να πήζει. Προσθέτουμε κομμάτι κομμάτι το βούτυρο συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Όταν όλα τα υλικά έχουν ομογενοποιηθεί και η σάλτσα μας έχει αποκτήσει παχύρρευστη υφή τότε είναι έτοιμη.

Ετοιμάζουμε τώρα τα φιλέτα.
Τα αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα αλατοπιπερώνουμε. Ζεσταίνουμε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά, τοποθετούμε μέσα τα φιλέτα και χαμηλώνουμε ελαφρώς την φωτιά. Αφήνουμε λίγα λεπτά να ροδίσουν καλά από την μια πλευρά και τα γυρίζουμε (ελέγχοντας πρώτα) να ροδίσουν και από την άλλη.

Δοκιμάζουμε σε μια άκρη με ένα μαχαιράκι να δούμε αν έχουν ψηθεί και φροντίζουμε να μην τα ψήσουμε παραπάνω και στεγνώσουν. Βάζουμε τα φιλέτα σε ένα όμορφο πιάτο και σερβίρουμε με την sauce bearnaise και φετούλες ντομάτας.

Στο blog  mariplateau της Mari Beika θα βρείτε το ιστορικό της sauce bearnaise που είναι και η αιτία που ανέβηκε αυτή η συνταγή!

Πηγή: mariplateau

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο