Κόκορας κρασάτος Ικαριώτικος με πετιμέζι

Κόκορας  κρασάτος Ικαριώτικος με πετιμέζι

Υλικά

  • 1 μεγάλος κόκορας,περίπου 2 ½ κιλών, κομμένος σε μερίδες
  • Αλατοπίπερο
  • ½ κούπα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλα κόκκινα κρεμμύδια, κομμένα σε ημισφαίρια
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες ή σε λεπτές ροδέλες
  • 1 κούπα ξηρό κόκκινο κρασί, κατά προτίμηση από τις νησιώτικες ποικιλίες Φωκιανό ή Μαντηλάρι
  • 3 κουταλιές σούπας πετιμέζι
  • 2 κούπες φρέσκια σπιτική σάλτσα ντομάτας ή 2 κουταλιές σούπας πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε 1 κούπα νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλας ή 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού τριμμένη κανέλα
  • 1 κουταλιά σούπας ρίγανη ξερή
  • 2 μεγάλα κλαράκια δεντρολίβανο

Εκτέλεση

Αλατοπιπερώστε τον κόκορα ή το κοτόπουλο. Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μια βαριά κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και καυτηριάστε τον κόκορα σε δόσεις , γυρίζοντάς τον ώστε να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Αφαιρέστε με λαβίδες και αφήστε τον στην άκρη.

Στραγγίξτε το περισσότερο λίπος από την κατσαρόλα, αφήνοντας περίπου ½ κούπα. Σοτάρετε τα κρεμμύδια σε αυτό, μέχρι να μαραθούν και να αρχίσουν να καφετίζουν.Προσθέστε το σκόρδο και ανακατέψτε για άλλο ένα λεπτό περίπου.

Επανατοποθετήστε τα κομμάτια κόκορα/κοτόπουλο στην κατσαρόλα. Προσθέστε το κόκκινο κρασί. Μόλις αρχίσει να ατμίζει λίγο, προσθέστε το πετιμέζι, τη σάλτσα ντομάτας ή το διαλυμένο πελτέ, επιπλέον αλατοπίπερο ανάλογα με τα γούστα σας, ρίγανη και δεντρολίβανο.

Καλύψτε και σιγοβράτε σε μέτρια προς σιγανή φωτιά για 1 ½ περίπου ώρα, μέχρι το κρέας να είναι πολύ τρυφερό. 

Πηγή: dianekochilas

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο