Κοτόπουλο με λεμόνι μέλι και πατάτες στο φούρνο

Κοτόπουλο με λεμόνι μέλι και πατάτες στο φούρνο

Υλικά

  • 1 κοτόπουλο 2 κιλά
  • Χυμό από δύο λεμόνια
  • 3 κ.σ. μέλι
  • 2 φλ. νερό
  • ¼ φλ. ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. μαγιονέζα
  • 20 μικρές πατάτες
  • 3 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 1 κ.σ. ρίγανη

για τη γέμιση

  • 1 φλ. τρίμα μπαγιάτικου ψωμιού
  • ½ φλ. κρουτόν
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 αυγό χτυπημένο
  • Χυμό από μισό λεμόνι συν την φλούδα από μισό λεμόνι
  • ½ κκ.γ. ρίγανη
  • ½ κ.γ. ξερό βασιλικό
  • ½ κ.γ. ξερό θυμάρι
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 ° C.

για τη γέμιση

Αναμείξτε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και βάλτε τα στην άκρη. Βάλτε τις πατάτες σε μια βαθιά κατσαρόλα με νερό και αλάτι και βράστε για 15 λεπτά.
Στραγγίστε.

Γεμίστε το κοτόπουλο, τοποθετήστε το σε ένα βαθύ ταψί ή γάστρα και προσθέστε τις πατάτες προσεκτικά. Βάλτε και τα καρότα. Σκεπάστε το με μαγιονέζα και ρίξτε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Ρίξτε το ελαιόλαδο και το νερό και καλύψτε το κοτόπουλο με ένα χαρτί ψησίματος για τα πρώτα 30 λεπτά που θα ψήνεται μετά βγάλτε το.

Αλείφετε το κοτόπουλο με το μίγμα μελιού / λεμονιού κάθε 15 λεπτά και μέχρι 30 λεπτά πριν το τέλος. Ό, τι μείνει από την τελευταία φορά που θα το αλείψετε ρίξτε το και αυτό στις πατάτες. Θα πρέπει να υπολογίστε 20 λεπτά ανά μισό κιλό συν άλλα 20 λεπτά συνολικά.
Για αυτό το κοτόπουλο που ήταν 2 κιλά πήρε περίπου 100 λεπτά για να ψηθεί σωστά χωρίς να ξεραθεί.

Πέντε έως δέκα λεπτά πριν από το τέλος γυρίστε το φούρνο στο γκριλ και αφήστε το να πάρει χρώμα και να γίνει τραγανό. Παρακαλώ μην το αφήσετε αφύλακτο επειδή μπορεί εύκολα να αρπάξει.

Βγάλτε από το φούρνο, αφήστε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και σερβίρετε.

Πηγή: culinaryflavors

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο