''Φετόπιτα'', η καταπληκτική!

’’Φετόπιτα’’, η καταπληκτική!

Σπιτικό αφράτο φύλλο γεμιστό με φέτα, χαλλούμι και αναρή. Μπορείτε ακόμα να βάλετε κάποιο τυρί της αρεσκείας σας, όπως ένταμ ή τσένταρ ή κεφαλοτύρι. Σερβίρεται ζεστή, κρύα, με καφέ ή και για το κολατσιό στο σχολείο.

Υλικά

για τη ζύμη

  • 1 φλ. γιαούρτι
  • 1 φλ. φυτικό βούτυρο 
  • 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 1 ½ φλ. αλεύρι χωριάτικο + 2-3 κουταλιές αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου

για τη γέμιση

  • 2 φλ. (160γρ.) τριμμένο χαλλούμι
  • 2 φλ. (340γρ.) αναρή(κυπριακή μυζήθρα) ανάλατη
  • 200γρ. φέτα
  • 2 κουταλάκια δυόσμο
  • 4 αβγά
  • 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ

για την επικάλυψη

  • 1 καλά χτυπημένο αβγό
  • 2 κουταλιές σησάμι
  • 1 κουταλιά λάδι (αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο) για το άλειμμα του ταψιού

Εκτέλεση

Φτιάχνετε πρώτα τη ζύμη. Σε ένα μπολ αναμιγνύετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα. Βάζετε στο δοχείο του μίξερ το γιαούρτι και το βούτυρο και χτυπάτε μέχρι να αφρατέψουν. Στη συνέχεια, αφαιρείτε το μπολ από το μίξερ και προσθέτετε λίγο – λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας με τα δάχτυλα μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Ακολούθως, αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί μέχρι να φτιάξετε τη γέμιση.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Βάζετε την αναρή(μυζήθρα) και τη φέτα σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν. Μετά, τις βάζετε σε ένα μπολ και προσθέτετε το χαλλούμι, το δυόσμο, τα αβγά και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύετε για να ενωθούν καλά τα υλικά.

Παίρνετε ένα ορθογώνιο γυάλινο σκεύος (25Χ34) και αλείφετε τη βάση του με τη μια κουταλιά λάδι. Χωρίζετε τη ζύμη σε δυο ίσα μέρη. Σκορπάτε το αλεύρι στον πάγκο εργασίας σας και ανοίγετε το ένα κομμάτι της ζύμης στο μέγεθος του σκεύους που θα χρησιμοποιήσετε και το τοποθετείτε στη βάση του. Ρίχνετε από πάνω κουταλιά – κουταλιά τη γέμιση και την απλώνετε ομοιόμορφα.

Ανοίγετε και το δεύτερο φύλλο της ζύμης και το βάζετε προσεκτικά πάνω από τη γέμιση. Στη συνέχεια, τρυπάτε την επιφάνεια με πιρούνι και αλείφετε με το αβγό. Σκορπάτε στην επιφάνεια το σησάμι. Ψήνετε τη φετόπιτα στον προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Πηγή: xrysessyntages

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο