Ιμάμ Μπαϊλντί με αυθεντική Σμυρνέϊκη συνταγή

Ιμάμ Μπαϊλντί με αυθεντική Σμυρνέϊκη συνταγή

Ιμάμ Μπαϊλντί… Το πιο καλοκαιρινό “λαδερό” της παραδοσιακής κουζίνας μας. Μια υπέροχη, Σμυρνέϊκη συνταγή για ένα πεντανόστιμο πιάτο, μεσογειακό και εξόχως καλοκαιρινό. Απολαύστε το !!!

Υλικά

  • 8 μελιτζάνες τσακώνικες
  • 4-5 μεσαία ξερά κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες [*]
  • 4 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 250 γρ. τριμμένες φρέσκες ντομάτες (ή ντοματάκια κονκασέ)
  • 3 κ.σ. ντοματοπολτό
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 80 γρ. τυρί επιλογής σας (φέτα ή κασέρι ή γραβιέρα)
  • 200 ml ελαιόλαδο ραφινέ ή σπορέλαιο για τηγάνισμα + 200 ml παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

Για τις μελιτζάνες: Kόψτε τα κοτσάνια και χαράξτε τις μελιτζάνες κατά μήκος με τρεις παράλληλες μαχαιριές. Bάλτε αλάτι στις χαρακιές και αφήστε τες μια ώρα να ξεπικρίσουν, ξεβγάλτε τες με πολύ νερό και σκουπίστε τες για να μην πιτσιλίσουν λάδια στο τηγάνισμα.

Σε μεγάλο τηγάνι βάζετε το ελαιόλαδο και αφού κάψει τοποθετείτε τις μελιτζάνες και τις τηγανίζετε για 3-4 λ από κάθε πλευρά. Αφαιρείτε τις τηγανισμένες μελιτζάνες και τις ακουμπάτε σε ταψί με μπόλικο χαρτί κουζίνας με την ανοιχτή πλευρά [χαρακιές] προς τα κάτω ώστε να απορροφηθεί όσο περισσότερο λάδι. Συνεχίζετε την διαδικασία με τις υπόλοιπες μελιτζάνες.

Για τα κρεμμύδια & τη σάλτσα: Σε άλλο τηγάνι ζεσταίνετε, σε μέτρια φωτιά λίγο ελαιόλαδο. Καθαρίζετε τα κρεμμύδια, τα κόβετε σε φέτες και τα σοτάρετε μαζί με τη ζάχαρη, ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις αρχίζουν να μαλακώνουν χαμηλώνετε τη φωτιά και τα αφήνετε για τουλάχιστον 20-30 λ για να νοστιμίσουν και καραμελώσουν. Μπορείτε να κάνετε αυτή τη διαδικασία σε άλλο τηγάνι, παράλληλα με το τηγάνισμα της μελιτζάνας.

Προσθέτετε στο τηγάνι με τα σοταρισμένα κρεμμύδια τη σάλτσα ντομάτας, το σκόρδο και 1 κ.σ. ντοματοπελτέ. Ανεβάζετε λίγο τη φωτιά, προσθέτετε και το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε και σοτάρετε για 3-4 λ μέχρι να φύγουν τα υγρά. Αφαιρείτε τη γέμιση απ’ τη φωτιά και την αφήνετε να κρυώσει. Παράλληλα τρίβετε το τυρί που θα χρησιμοποιήσετε.

Ετοιμασία για το φούρνο: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180C. Τοποθετείτε σε ευρύχωρο πυρέξ τις μελιτζάνες με την ανοιχτή πλευρά προς τα πάνω και τις ανοίγετε ώστε να μεγιστοποιήσετε την επιφάνεια που μπορείτε να βάλετε τη γέμιση. Με κουτάλι γεμίζετε κάθε μελιτζάνα και στο τέλος προσθέτετε από πάνω το τυρί που επιλέξατε (γραβιέρα/κίτρινο τυρί ή φέτα). Βάζετε τις υπόλοιπες 2 κ.σ. ντοματοπολτό ανάμεσα στις μελιτζάνες για να κάνει σάλτσα και ρίχνετε το παρθένο ελαιόλαδο ανάμεσα τους.

Για το ψήσιμο: Βάζετε το Ιμάμ στο προθερμασμένο φούρνο και το ψήνετε για 45-50 λ. Αφαιρείτε το ταψί απ’ το φούρνο και το αφήνετε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν σερβιριστεί. Το φαγητό αυτό σερβίρεται ιδανικά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος συνοδευόμενο από τυρί φέτα και φρέσκο κριτσανιστό ψωμί.

[*]Η αυθεντική Σμυρνέϊκη συνταγή είναι χωρίς σκόρδο, εκφράζοντας τη γευστική παλέτα της οικογένειας που μαγείρευε τα παραδοσιακά φαγητά στις πιο ελαφρές και φίνες εκδοχές τους, εξ’ ου και λειτουργούν εξαιρετικά στα σημερινά γούστα μας. 

Μια υπέροχη συνταγή του Δημ.Παπαζυμούρη από το “caruso.gr“.

Πηγή: sintayes.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο