Ξεσκέπαστη τυρόπιτα με φύλλο, ανθότυρο και πράσο

Ξεσκέπαστη τυρόπιτα με φύλλο, ανθότυρο και πράσο

Μια συνταγή για μια υπέροχη “ξεσκέπαστη” τυρόπιτα με πράσο, με τραγανό φύλλο τυριού. Ένα νοστιμότατο ορεκτικό ή συνοδευτικό που σίγουρα θα σας ενθουσιάσει με τη γεύση του.

Υλικά

για το φύλλο

  • 115 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 γρ. βούτυρο, κρύο σε μικρά κομματάκια
  • 125 γρ. τυρί κρέμα κρύο σε μικρά κομματάκια

για τη γέμιση

  • 2 κ.γ.ελαιόλαδο
  • 200 γρ. μπέϊκον χοντροκομμένο
  • 1 πράσο, μόνο το άσπρο μέρος, κομμένο σε λεπτές φετούλες
  • 2 κ.γ. φρέσκο δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
  • 650 γρ. ανθότυρο
  • 1/2 φλ. τσαγιού παρμεζάνα τριμμένη
  • 3 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
  • 4 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

Για το φύλλο: Βάζετε στο μίξερ το αλεύρι και τα κομματάκια κρύου βουτύρου και το χτυπάτε μέχρι να έχετε ένα μείγμα σαν χοντροτριμμένη φρυγανιά. Προσθέτετε το τυρί κρέμα και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.

Μεταφέτετε το μείγμα σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνετε μέχρι να έχετε μια λεία ζύμη. Τυλίγετε τη ζύμη και τη βάζετε στο ψυγείο για 20 λεπτά να “ξεκουραστεί”.

Για τη γέμιση: Εν τω μεταξύ, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία. Σοτάρετε το μπέϊκον, ανακατεύοντας ανά διαστήματα για 5 λ. μέχρι να γίνει τραγανό. Προσθέτετε το ψιλοκομμένο πράσο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2-4 λ. Μόλις μαλακώσει το πράσο, προσθέτετε το δενδρολίβανο,  ανακατεύετε, κατεβάζετε το τηγάνι από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει ελαφρά.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 ° C. Βάζετε σε μπολ το μείγμα του τηγανιού, προσθέτετε το ανθότυρο, τη παρμεζάνα, τα χτυπημένα αυγά, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε να ενσωματωθούν καλά όλα τα υλικά.

Βγάζετε τη ζύμη από το ψυγείο, τη τοποθετείτε σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγετε σε στρογγυλό φύλο διαμέτρου 30 εκ. Τη στρώνετε καλά στη βάση και τα τοιχώματα ενός στρογγυλού ταψιού διαμέτρου 22-23 εκ. Αφήστε τη ζύμη που περισσεύει να προεξέχει περιμετρικά. 

Απλώνετε το μείγμα τυριών από το μπολ στο ταψί, ισιώνετε την επιφάνεια και διπλώνετε από πάνω τη ζύμη που προεξέχει. Ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 45 λ μέχρι να έχετε μια τραγανή ζύμη. Σκεπάστε την επιφάνεια των τυριών με αλουμινόχαρτο τα πρώτα 30 λ να μη καεί το τυρί και ξεσκεπάστε μετά για να ροδοκοκκινίσει. Τη βγάζετε από το φούρνο, την αφήνετε 5 λ να σταθεί, τη κόβετε και σερβίρετε.

Πηγή: sintayes

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο