Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ποτ. κρασιού ελαιόλαδο
  • 1 σφηνάκι ρακί ή ½ λεμόνι (χυμό)
  • λίγο αλάτι
  • 2 ποτ. νερό (περίπου)
  • 1 κιλό μυζήθρα ξινή

Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε με το χέρι το αλεύρι, το ελαιόλαδο, τη ρακί (ή το χυμό λεμονιού), το αλάτι και προσθέτουμε σταδιακά όσο νερό χρειαστεί. 

Ζυμώνουμε καλά. Η ζύμη πρέπει να είναι πολύ μαλακή, χωρίς όμως να κολλάει στα χέρια. Αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένη με πετσέτα για 2-3 ώρες. Θα προκύψει ένα ζυμάρι βελούδινο, λείο και πολύ ελαστικό.

Περνάμε την ξινομυζήθρα (που είναι στεγνή, δεν έχει υγρά) από σήτα ή πιέζουμε με πιρούνι για να διαλυθούν τυχόν κομπαλάκια. Δε θέλουμε μεγάλα κομμάτια γιατί η ζύμη μπορεί να τρυπήσει κατά το άνοιγμα.

Όταν ζύμη και ξινομυζήθρα είναι έτοιμες, αλευρώνουμε λίγο τον πάγκο εργασίας μας (έχουμε και λίγο αλεύρι παραδίπλα) και ξεκινάμε.Χωρίζουμε τη ζύμη και τη μυζήθρα σε ίσα μικρά μπαλάκια. Η αναλογία τους είναι ίδια, όση ζύμη τόση μυζήθρα. Πιέζουμε το μπαλάκι της ζύμης γυρνώντας το κυκλικά ώστε να δημιουργηθεί ένας μικρός δίσκος. Στο κέντρο του δίσκου τοποθετούμε το μπαλάκι της μυζήθρας και σιγά σιγά, πάλι κυκλικά γυρνώντας το, αγκαλιάζουμε τη μυζήθρα με τη ζύμη. Σχηματίζεται έτσι μια μπάλα ζύμης που στο κέντρο της περικλείει τη μυζήθρα.

Αρχίζουμε πάλι και απλώνουμε με τα χέρια γυρνώντας κυκλικά από το κέντρο προς τα έξω μέχρι να σχηματιστεί μια λεπτή πίτα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και πλάστη για το άνοιγμα, ενώ πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι αν μας κολλάει. Η μαστοριά φαίνεται στη λεία επιφάνεια, το ολοστρόγγυλο σχήμα και το ομοιόμορφο πάχος.

Τηγανίζουμε σε τηγάνι (μέτρια φωτιά) με λίγο ελαιόλαδο. Σκέτες τρώγονται σαν ορεκτικό, ενώ με μέλι σαν επιδόρπιο!

Μικρά μυστικά

Για να βγει βελούδινη η ζύμη, βάλτε το μισό λάδι στην αρχή του ζυμώματος και το άλλο μισό στο τέλος.

Κάντε λίγα μπαλάκια ζύμης κάθε φορά και κρατάτε την υπόλοιπη ζύμη σκεπασμένη με πετσέτα, γιατί ξεραίνεται πολύ εύκολα. Καλό είναι να σκεπάζετε ακόμα και τις μυζηθρόπιτες αν καθυστερήσετε να τις τηγανίσετε.

Μέχρι να τις τηγανίσετε μπορείτε να βάλετε τη μια πάνω στην άλλη χωρίζοντάς τις με λαδόκολλα, αν και είναι προτιμότερο να είναι καθεμία μόνη της.

Αν θέλετε να φτιάξετε ποσότητα και να την αποθηκεύσετε, μπορείτε πάλι να τις χωρίσετε με λαδόκολλα (τη μια πάνω στην άλλη), να τις βάλετε σε σακούλα και μετά στην κατάψυξη. Οι κατεψυγμένες μυζηθρόπιτες δεν θέλουν ξεπάγωμα για να τηγανιστούν, αλλά απορροφούν περισσότερο ελαιόλαδο κατά το τηγάνισμα.