Ψαροκεφτέδες & πατατούλες στο φούρνο!

Ψαροκεφτέδες & πατατούλες στο φούρνο!

Ένας καλός ψαροκεφτές είναι συνήθως ευχάριστη έκπληξη στο τραπέζι. Τα υλικά είναι λίγα και η συνταγή απλή. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φιλέτο γλώσσας ή πέρκας, φρέσκα ή κατεψυγμένα.

Συνοδεύονται πολύ ωραία με πατάτες τηγανιτές και μαγιονέζα. Όμως εδώ δε θα τις κάνουμε τηγανιτές… ούτε τους κεφτέδες θα τηγανίσουμε. Θα τα βάλουμε όλα μαζί στο φούρνο και θα βγουν σαν τηγανιτά, αλλά πιο ελαφριά και χωρίς εκπτώσεις στη γεύση. Το αποτέλεσμα θα είναι αφράτος ψαροκεφτές και ροδοκόκκινες πατάτες. Η μαγιονέζα κρίνεται υποχρεωτικό συνοδευτικό ;!

Υλικά

για τους κεφτέδες, περίπου 8 τ.

  • 350 γρ. φιλέτο γλώσσας
  • 1 αυγό
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • ½ ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 70 γρ. τριμμένη φρυγανιά (8-10 φρυγανιές περίπου) και 2-3 ακόμα για πανάρισμα
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • μαγιονέζα για συνοδεία

για τις πατάτες

  • 2-3 μεγάλες πατάτες
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Ξεπαγώνουμε αν χρειάζεται τα φιλέτα της γλώσσας και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια με το χέρι ή με το μπλέντερ, πολύ προσεκτικά να μη λιώσουμε το ψάρι και φύγουν όλα τα υγρά του. Δε θέλουμε να γίνει πολτός, αλλά ούτε και μεγάλα κομμάτια γιατί δε θα πλάθεται ο κεφτές.

Σε μπολ ανακατεύουμε τη γλώσσα, το μαϊντανό, το κρεμμύδι, το αυγό και προσθέτουμε σταδιακά και τη φρυγανιά. Μπορεί να χρειαστεί λιγότερη ή περισσότερη ανάλογα την υγρασία των υπόλοιπων υλικών. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για 30′ περίπου.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 °C.

Ετοιμάζουμε τις πατάτες. Δεν τις ξεφλουδίζουμε, αλλά τις ξεπλένουμε πολύ καλά και τις τρίβουμε ελαφρά με ένα σφουγγαράκι (χωρίς απορρυπαντικό) για να φύγουν τυχόν χώματα. Τις κόβουμε σε μικρούς κύβους, προσθέτουμε τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε.

Στρώνουμε λαδόκολλα σε ταψί και τις αραδιάζουμε, αφήνοντας χώρο και για τους κεφτέδες. Οι πατάτες πρέπει να είναι σχετικά αραιές, όχι η μια πάνω στην άλλη, σε μια στρώση. Αν δεν μείνει χώρος για τους κεφτέδες, θα τους βάλουμε σε άλλο ταψί.

Βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο και πλάθουμε σε κεφτέδες, λίγο πλακέ και σε μέγεθος λίγο μικρότερο από μπιφτέκι. Τους πανάρουμε ελαφρά στην τριμμένη φρυγανιά και τους τοποθετούμε στο ταψί (το ίδιο με τις πατάτες ή διαφορετικό, αλλά πάντα σε λαδόκολλα).

Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε στις αντιστάσεις (στους 200 °C). Οι κεφτέδες θα χρειαστούν περίπου 20′-30′ και οι πατάτες 30′-40΄. Οι χρόνοι όμως είναι σχετικοί και εξαρτώνται από το μέγεθος των κεφτέδων/κύβων πατάτας, οπότε καλό είναι να τα τσεκάρουμε μετά το 20λεπτο.

Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με λίγη μαγιονέζα. Μην την παραλείψετε. Ταιριάζει εξαιρετικά με τον ψαροκεφτέ.

Tips Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και φιλέτο πέρκας ή άλλο ψάρι αντί για γλώσσα.

Το κρεμμύδι να είναι πολύ ψιλοκομμένο, δεν είναι ωραία τα μεγάλα κομμάτια στον κεφτέ. Εναλλακτικά τα τρίβουμε στον τρίφτη ή σε μπλέντερ. Η ποσότητα του ελαιολάδου στις πατάτες μη σας φανεί λίγη. Θέλουμε απλά να λαδωθούν, όχι να στάζει το λάδι.

Πηγή: gourmelia

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο