Κοτόπιτα με μπεσαμέλ και φύλλο από σπίτι!

Κοτόπιτα με μπεσαμέλ και φύλλο από σπίτι!

Υλικά

  • 1 κοτόπουλο έτοιμο ψημένο ή βρασμένο
  • 1 πιπεριά πράσινη σε κύβους
  • 1 πιπεριά κόκκινη σε κύβους
  • Υλικά για την ζύμη
  • 1 1/2 ποτηράκι του κρασιού γάλα (180 γρ)
  • 350 γρ βιτάμ λιωμένο
  • 600 - 650 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • Υλικά για την μπεσαμέλ
  • 2 κουταλιές σούπας βούτυρο
  • 3/4 της κούπας αλεύρι (90γρ.)
  • 3 κούπες γάλα (640 γρ.)
  • 100 γρ. τριμμένα τυριά (γραβιέρα, κασέρι κτλ)
  • 2 αυγά
  • αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση

Αφαιρούμε τα κόκαλα και τις πέτσες από το κοτόπουλο και το ψιλοκόβουμε με τα χέρια. 

Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο μέσα σε ένα μπολ, προσθέτουμε το γάλα, αλάτι και σιγά σιγά το αλεύρι ζυμώνοντας. Εναλλακτικά ζυμώνουμε την ζύμη μας στο μίξερ.Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί και φτιάχνουμε την μπεσαμέλ.

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, το αλεύρι και το βούτυρο και τα ζεσταίνουμε ανακατεύοντας. Κτυπάμε τα αυγά σε ένα μπόλ και ρίχνουμε λίγο από το ζεστό μείγμα του γάλακτος για να αποκτήσουν λίγη θερμοκρασία. Αδειάζουμε τα κτυπημένα αυγά μέσα στο γάλα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε πάνω στην φωτιά μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ. Κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο, τα τυριά, τις πιπεριές, αλάτι και πιπέρι, ανάλογα με το πόσο αλμυρά είναι τα τυριά μας.

 

Παίρνουμε την ζύμη και την χωρίζουμε στα δύο. Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και βάζουμε το ένα κομμάτι, αλευρώνοντας την επιφάνεια του. Ανοίγουμε ένα φύλλο χονδρό, λίγο μεγαλύτερο από 36 cm και το τοποθετούμε σε ένα ελαφρά λαδωμένο ταψί 36 cm.Αδειάζουμε πάνω στο φύλλο την γέμιση και την απλώνουμε ομοιόμορφα.

  

Ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο με τον ίδιο τρόπο, το αλευρώνουμε, το τυλίγουμε μέχρι την μέση πάνω στο πλάστη και έτσι το μεταφέρουμε και το τοποθετούμε πάνω από την γέμιση. Πιέζουμε με το χέρι μας γύρω γύρω τα φύλλα για να κλείσουμε μέσα την γέμιση.

Χαράζουμε ελαφρά το πάνω φύλλο σε κομμάτια, αλείφουμε την επιφάνεια με κρόκο αυγού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς (στον αέρα πάνω - κάτω) για 30-35 λεπτά μέχρι να ροδίσει η πίτα.

Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και κόβουμε σε κομμάτια.

Πηγή: mariplateau

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο