Οι «ψαγμένοι» των γεύσεων και των εναλλακτικών προτάσεων θα εντυπωσιαστούν! Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος σερβίρει το κοτόπουλο με γλάσσο πορτοκαλιού και σε στέλνει στα ουράνια…

Υλικά

  • 8 μεγάλα μπούτια κοτόπουλο
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 1 φλ. μέλι
  • 1 φλ. χυμός πορτοκαλιού με την πούλπα του
  • ½  φλ. βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 7 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένα
  • 2 πορτοκάλια, ξύσμα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες (προαιρετικά)
  • Μαύρο πιπέρι, τριμμένο, κατά βούληση

Εκτέλεση

Αλατίζουμε το κοτόπουλο και το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το μέλι, το χυμό πορτοκάλι, το βούτυρο, το δεντρολίβανο, το ξύσμα πορτοκαλιού και το σκόρδο και ανακατεύουμε με αναδευτήρα.

Περιχύνουμε το κοτόπουλο με το μείγμα πορτοκαλιού και καλύπτουμε με μια μεμβράνη.  Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα ή όλη τη νύχτα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175. Βάζουμε τα μπούτια κοτόπουλο σε ταψί και περιχύνουμε με τη μαρινάδα. Ψήνουμε για 30 λεπτά και έπειτα χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160.

Συνεχίζουμε να ψήνουμε για 90 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσει και η θερμοκρασία του εσωτερικά να φτάσει τους 74 (ελέγχοντας τη με ένα θερμόμετρο, στο μέρος κοντά στο κόκαλο).  Κάθε 20 λεπτά περιβρέχουμε τα μπούτια κοτόπουλο με το ζουμί τους.