Υλικά

  • 12 μέτριες ντομάτες
  • 240 γρ. χωριάτικο λουκάνικο, ψιλοκομμένο
  • 3 μέτρια κρεμμύδια ξερά, κομμένα σε ψιλά καρέ
  • 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
  • 120 γρ. ρύζι νυχάκι
  • 1 κουτ. γλυκού δυόσμος ξερός, τριμμένος
  • 150 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμη για το λάδωμα του σκεύους
  • 2 κουτ. σούπας φρέσκα φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C και λαδώνουμε ένα ταψί που ιδανικά να χωράει τις ντομάτες ακριβώς.

Κόβουμε από τις ντομάτες ένα «καπάκι» στην πλευρά με το κοτσάνι και με ένα μικρό κουτάλι αδειάζουμε το εσωτερικό, αφήνοντας ένα κέλυφος με πάχος περίπου 1 εκ. Βάζουμε τις ντομάτες στο ταψί και χτυπάμε τη σάρκα τους στο μούλτι για λίγο, ίσα να ψιλοκοπεί. Τα «καπάκια» τα κρατάμε στην άκρη.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 120 ml από το μετρημένο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το λουκάνικο για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ.

Στο ίδιο τηγάνι και στο ίδιο λάδι σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το σκόρδο για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν.

Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε την ντομάτα και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά και να «δέσει» ελαφρώς η σάλτσα. Αδειάζουμε και τη σάλτσα στο μπολ, προσθέτουμε το ρύζι, το δυόσμο και τον βασιλικό και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.

Με ένα κουτάλι γεμίζουμε με το μείγμα τις ντομάτες κατά τα 2/3 (για να αφήσουμε χώρο στο ρύζι να φουσκώσει), τις περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και κλείνουμε με τα «καπάκια». Ρίχνουμε στον πυθμένα του ταψιού τόσο νερό ώστε να καλύψει τις ντομάτες κατά το 1/4 και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι ντομάτες και να φουσκώσει το ρύζι. Ελέγχουμε και, αν δούμε ότι «αρπάζουν» στην επιφάνεια, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο.

Συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα και ζεστό ψωμί.  

Τι πίνουμε:  Ενα κρητικό χαρμάνι από Κοτσιφάλι, μια Νεμέα, τόσο σε κόκκινες όσο και σε ροζέ εκδοχές.

kathimerini.gr