Υλικά

 

  • 2 φλιτζάνια ρύζι για ριζότο
  • ελαιόλαδο
  • 300 γρ φρέσκα μανιτάρια
  • 6 φέτες μπέικον
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κύβο λαχανικών
  • 200 γρ παρμεζάνα
  • 80 γρ βούτυρο
  • 1/2 ποτήρι λευκό κρασί
  • 1/2 λεμόνι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • θυμάρι

Εκτέλεση

για το ζωμό

Σε μια κατσαρόλα με νερό ρίχνουμε τον κύβο λαχανικών και βράζουμε για 10 λεπτά.

για το ριζότο

Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το λάδι και το αφήνουμε να ζεσταθεί, προσθέτουμε 2 ολόκληρες σκελίδες σκόρδο και τις αφήνουμε να σωταριστουν μέχρι να αρρωματιστεί το λάδι, προσθέτουμε τις 6 φέτες μπέικον κομμένες στην μέση και τις σοτάρουμε μέχρι να γίνουν τραγανές, στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και τα μανιτάρια κομμένα σε φέτες, θυμάρι και τα αφήνουμε να σοταριστουν για 2 λεπτά.

Προσθέτουμε το ριζότο το σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσει, σβήνουμε με λευκό κρασί και σοτάρουμε ώσπου να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε σιγά σιγά το ζωμό, αλατοπιπερονουμε (προσέχουμε το αλάτι γιατί στο τέλος προσθέτουμε παρμεζάνα ) και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά (προσέχουμε να μην απορροφηθούν όλα τα υγρά, θελουμε το ριζότο να έχει υγρά στο σερβίρισμα).

Μόλις είναι έτοιμο αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει. Σουρώνουμε το μισό λεμόνι, προσθέτουμε την παρμεζάνα, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε .

akispetretzikis.com