Υλικά

 

 

  • 4 φιλέτα κοτόπουλου των 150 γρ. καθένα
  • 1 μεγάλο λεμόνι ακέρωτο
  • 60 γρ. φρυγανιά τριμμένη
  • 1 κ.σ. μείγμα ξερών μυρωδικών (θυμάρι, ρίγανη, βασιλικός ή δυόσμος, ματζουράνα)
  • 100 ml λευκό κρασί
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 20 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • για τη γαρνιτούρα:
  • 6 κολοκυθάκια
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 20 ml ελαιόλαδο
  • 1 σκ.σκόρδου
  • φύλλο δάφνης, θυμάρι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
     

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220ο. Παίρνουμε το ξύσμα από το λεμόνι και το στύβουμε. Ψιλοκόβουμε το λευκό μέρος από τα κρεμμυδάκια. Αλατίζουμε τα φιλέτα του κοτόπουλου, τα λαδώνουμε και τα ψήνουμε σε τηγάνι με αυλάκια σε δυνατή φωτιά επί 3' από κάθε πλευρά.

Σ' ένα τηγάνι με 2 κ.σ. ελαιόλαδο μαραίνουμε τα κρεμμυδάκια για 2' και προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού. Ψήνουμε λίγο και τέλος προσθέτουμε τα μυρωδικά. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να σιγοβράσει το μείγμα μέχρι να μείνει το μισό. Προσθέτουμε τη φρυγανιά και ανακατεύουμε.

Στρώνουμε με αλουμινόχαρτο ένα ταψάκι. Καλύπτουμε με το μείγμα της κρούστας τη μια πλευρά των φιλέτων και τα ακουμπάμε στο ταψάκι. Τα ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για 5'-7'. Κόβουμε τα κολοκυθάκια στα 2 κατά μήκος και κατόπιν σε μισά φετάκια.

Τα βάζουμε σε τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε το σκόρδο λυωμένο (με τη λαβή ενός μαχαιριού), τα κρεμμυδάκια, τη δάφνη και το θυμάρι και σωτάρουμε ανακατεύοντας συνέχεια για 2'-3'. Αλατοπιπερώνουμε. Σερβίρουμε τα φιλέτα του κοτόπουλου με τα κολοκυθάκια στο πλάι. 

athinorama.gr