Υλικά

 

  • 8 κοπανάκια (το κάτω μέρος από το μπούτι του κοτόπουλου)
  • 80 ml ξηρό, κόκκινο κρασί
  • 60 ml σάλτσα σόγιας
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • χυμός και το ξύσμα από 1 - 2 μοσχολέμονα (λάιμ), ακέρωτα (ανάλογα με το πόσο ξινό μάς αρέσει)
  • 1½ κουτ. γλυκού τζίντζερ, σε σκόνη
  • 1½ κουτ. γλυκού κουρκουμάς
  • 1½ κουτ. γλυκού μέλι, της αρεσκείας μας

Εκτέλεση

Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε το κρασί, τη σόγια, το χυμό και το ξύσμα από τα μοσχολέμονα και 50 ml από το ελαιόλαδο και βάζουμε τα κοπανάκια. Τα γυρίζουμε ώστε να καλυφθούν καλά από τη μαρινάδα, καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για περίπου 3 ώρες, σε θερμοκρασία δωματίου.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.

Στραγγίζουμε από τη μαρινάδα (την οποία κρατάμε στην άκρη) τα κοπανάκια και τα βάζουμε σε ένα μέτριο ταψί, που, ιδανικά, να τα χωράει ακριβώς και τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά ή έως ότου αρχίσουν να ροδίζουν. Στο μπολ με τη μαρινάδα, ρίχνουμε το τζίντζερ, τον κουρκουμά, το μέλι και ανακατεύουμε με το σύρμα ή με κουτάλι, μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά.

Βγάζουμε τα μπουτάκια από το φούρνο, τα περιχύνουμε με τη μισή ποσότητα από τη μαρινάδα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου άλλα 10 λεπτά. Μετά, τα περιχύνουμε με την υπόλοιπη μαρινάδα, ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά και ξεφουρνίζουμε. Σε όλη τη διάρκεια του ψησίματος παρακολουθούμε το ταψί να μη στεγνώσει. Εχουμε καυτό νερό έτοιμο και ρίχνουμε μισό φλιτζάνι κάθε φορά, για να μην καεί το ταψί ούτε να έχει περιττά υγρά. Στο τέλος τα κοπανάκια μένουν χωρίς πολλά περιττά υγρά, με μια σκούρα σάλτσα.

gastronomos.gr