Υλικά

 

  • χοιρινό μπούτι οχι πολυ μεγαλο (να χωράει στο φούρνο, άρα περίπου 2,5 κιλά)
  • μέλι
  • ξύδι μπαλσαμικο (όχι κρέμα!)
  • ακατέργαστη ζάχαρη
  • 1 ποτήρι κρασί, κόκκινο ξηρό
  • 1 πορτοκάλι (θα χρειαστούν και οι φλούδες)
  • ρούμι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • δεντρολίβανο
  • 3 μεγάλες γλυκοπατάτες κόκκινες
  • σκόρδο
  • δυο κρεμμύδια μεγάλα
  • cranberries (περίπου 100 γραμ.)
  • ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Βγάζουμε το μπουτι και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Προθερμαόνουμε το φούρνο στους 180°c. Περιχύνουμε με το πορτοκάλι. Αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά το μπούτι και ρίχνουμε το δεντρολίβανο και τις φλουδες στο ταψί. Το σκεπάζουμε με λαδόκολλα και  ψήνουμε στο φούρνο στους 170ºC για  περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά.

Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε πολύ καλά και τις κόβουμε σε σχήμα κυδώνι. Συμπληρώνουμε με λάδι, ξύδι, τον χυμό από μισό πορτοκαλι σκόρδο και τα κρεμμύδια κομμενα σε ροδελες λεπτες και τα αφηνουμε για 15 λεπτα. Ξεσκεπάζουμε το μπούτι και προσθέτουμε προσεκτικά τις πατάτες για να μην πεταχτούν τα υγρά.  Φτιάχνουμε μια πηχτή μαρινάδα με δύο κουταλίες της σούπας μέλι, χυμό από ένα πορτοκάλι, τρία σφηνάκια ρούμι, δυο κουταλιές του γλυκού μαύρη ζάραρη και πιπέρι.

Αλείφουμε τακτικά το μπούτι κατά τη διάκρκεια του ψησίματος. Ένα τέταρτο πριν σβήσουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τα αποξηραμένα cranberries. Όταν είναι έτοιμο, κλείνουμε το φούρνο αλλά το αφήνομε μέσα για περίπου 1:30 ώρα ώστε να δημιουργηθεί τραγανή κρούστα στο κρέας και να μελώσουν οι πατάτες. 

athensvoice.gr