Υλικά

 

για τις μπριζόλες

 

  • 2 μοσχαρίσιες μπριζόλες
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • φρέσκο θυμάρι
  • δεντρολίβανο
  • 1 σκ. σκόρδο
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για τις γλυκοπατάτες

 

  • 1 γλυκοπατάτα, μεγάλη (ή 2 κανονικές)
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

για το baba ghanush

 

  • 1 μελιτζάνα, μεγάλη (ή 2 κανονικές)
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ελαιόλαδο
  • 1/3 σκ. σκόρδο
  • 2 κ.σ. ταχίνι
  • χυμό και ξύσμα από ½ λάιμ
  • ½ κ.γ. κύμινο
  • μαϊντανό

Εκτέλεση

για τις γλυκοπατάτες

Παίρνουμε μία γλυκοπατάτα που έχουμε πλύνει καλά και την κόβουμε κυδωνάτη - σε φέτες. Τοποθετούμε τις φέτες σε ένα ταψί με λαδόκολλα όρθιες για να ψηθούν και να γίνουν τραγανές.

Κόβουμε και τη μελιτζάνα με τον ίδιο τρόπο και τοποθετούμε τις φετούλες στο ταψί/ Ρίχνουμε από πάνω ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 220ο C για 40 λεπτά. 5 λεπτά πριν να είναι έτοιμες, ξεκινάμε τη μπριζόλα.

για τις μπριζόλες

Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά.

Ρίχνουμε ελαιόλαδο στις μπριζόλες μας, αλάτι, πιπέρι και φροντίζουμε να πάει παντού η μαρινάδα μας. Όταν το τηγάνι μας κάψει καλά, ρίχνουμε μέσα τις μπριζόλες μας και τις ψήνουμε και από τις 2 πλευρές για 1 λεπτό περίπου σε κάθε πλευρά.

Μόλις πάρουν ωραίο χρώμα, χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά μας, ρίχνουμε 2 κ.σ. βούτυρο, θυμάρι, δεντρολίβανο και 1 σκ. σκόρδο. Με ένα κουτάλι ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο στις μπριζόλες και τις σιγοψήνουμε για 4-5 λεπτά.
Όταν το βούτυρο αρχίσει να ξανθαίνει, βάζουμε τις μπριζόλες σε μία σχάρα και ρίχνουμε από πάνω και το ζωμό μας. Είναι σημαντικό να τις αφήσουμε να ξεκουραστούν για 5 λεπτά.

για το baba ghanoush

Αφαιρούμε τις μελιτζάνες απ' το φούρνο και με ένα μαχαιράκι κρατάμε τη σάρκα τους και απομακρύνουμε τις φλούδες και στη συνέχεια τις ψιλοκόβουμε.

Μέσα στο μίξερ, βάζουμε 1/3 σκ. σκόρδο, ελαιόλαδο και χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί Ρίχνουμε το μείγμα πάνω απ' τις μελιτζάνες και ανακατεύουμε καλά.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το ταχίνι, ξύσμα και χυμό από 1/2 λάιμ, πιπέρι, αλάτι, λίγο μαϊντανό χοντροκομμένο και 1 πρέζα κύμινο και το baba ghanoush είναι έτοιμο.

akispetretzikis.com