Υλικά

 

  • 1 κιλό πατάτες με τη φλούδα
  • 3/4 φλ. ελαιόλαδο 
  • 1/2 κιλό μανιτάρια άσπρα στρόγγυλα, κομμένα σε φέτες
  • 3 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε ροδέλες
  • 3 μέτρια  ξέρα  κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 3-4 σκελίδες σκόρδου, τριμμένες
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, τα φύλλα, ψιλοκομμένα
  • αλάτι, κατά βούληση
  • πιπέρι, κατά βούληση
  • ½  κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • 1 φλ. ψίχα ψωμιού, τριμμένη

Εκτέλεση

Πλένουμε σχολαστικά τις πατάτες και τις βάζουμε να βράσουν με τη φλούδα για 40-50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε 4  κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια, τις  πιπεριές Φλωρίνης και τα κρεμμυδάκια για 8-10 λεπτά, μέχρι να μαραθούν και να  απορροφηθούν όλα τα υγρά.Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτουμε το σκόρδο, το μαϊντανό και όσο  αλατοπίπερο επιθυμούμε.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC. Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις πολτοποιούμε. Αλατοπιπερώνουμε τον πουρέ πατάτας και τον αρωματίζουμε με το μοσχοκάρυδο.Προσθέτουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Αν είναι πολύ πηχτός, τον αραιώνουμε με λίγο βραστό νερό.

Λαδώνουμε  ένα  πυρίμαχο σκεύος 30εκ., απλώνουμε τον μισό πουρέ, στρώνουμε από πάνω το μείγμα των μανιταριών και στη συνέχεια τον υπόλοιπο πουρέ.

Ισιώνουμε την επιφάνεια με τη ράχη ενός κουταλιού, σκορπίζουμε τα ψίχουλα του  ψωμιού και ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, που έχει απομείνει. Ψήνουμε την πίτα για  45 - 60 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν τα ψίχουλα.

dimitrisskarmoutsos.gr