Υλικά συνταγής

  • ρύζι: 1 φλιτζάνι του τσαγιού
  • αμπελόφυλλα: 400 γρ. λεπτά φρέσκα
  • άνηθος: 1 ματσάκι ψιλοκομμένος
  • δυόσμος: 1½ κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένος
  • φρέσκα κρεμμυδάκια: 1 ματσάκι ψιλοκομμένα
  • ξερά κρεμμύδια: 1 κιλό τριμμένα στον τρίφτη
  • λεμόνια: 2, ο χυμός
  • ελαιόλαδο: 1½ φλιτζάνι του τσαγιού
  • κουκουνάρι: 50 γρ. (προαιρετικά)
  • αλάτι.: 1 κουταλάκι του γλυκού
  • πιπέρι: 1/2 κουταλάκι του γλυκού
  • γιαούρτι: για το σερβίρισμα

 
Εκτέλεση συνταγής

Σε βαθιά κατσαρόλα ζεματίζετε μερικά αμπελόφυλλα, τα γυρίζετε και από την άλλη πλευρά και στραγγίζετε σε σουρωτήρι. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα αμπελόφυλλα.

Σε ρηχή κατσαρόλα αχνίζετε τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερά) μέχρι να εξατμισθούν τα υγρά τους. Ρίχνετε το λάδι, ανακατεύετε καλά και, πριν ροδίσουν τα κρεμμύδια, προσθέτετε το ρύζι, το κουκουνάρι (προαιρετικά) και κατόπιν το χυμό λεμονιού, τον άνηθο, το δυόσμο, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύετε πάλι και αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά.

Βάζετε σε κάθε αμπελόφυλλο ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού γέμιση και το τυλίγετε σφιχτά. Απλώνετε μερικά αμπελόφυλλα στον πάτο μιας πλατιάς κατσαρόλας, στρώνετε τα ντολμαδάκια κυκλικά και τα σκεπάζετε με αμπελόφυλλα.

Τοποθετείτε ανάποδα ένα ρηχό μεγάλο πιάτο* και προσθέτετε κρύο νερό μέχρι το χείλος του πιάτου. Βράζετε το φαγητό σε σιγανή φωτιά για 1 ώρα περίπου. Σερβίρετε τα ντολμαδάκια με φετάκια λεμονιού και γιαούρτι. Τρώγονται θαυμάσια και κρύα.

*Συμβουλή Οι παλιές νοικοκυρές είχαν ένα βαρύ πιάτο που το χρησιμοποιούσαν κάθε φορά που μαγείρευαν ντολμάδες με λάχανο ή αμπελόφυλλα. Το έβαζαν για βάρος πάνω στα ντολμαδάκια για να μην ανοίξουν στο βράσιμο.