Φασόλια μαυρομάτικα με ψητά λουκάνικα Υλικά

500 γρ. φασόλια μαυρομάτικα, καλά ξεπλυμένα
2 μέτρια λουκάνικα της αρεσκείας μας, κομμένα σε ροδέλες πάχους 1-1½ εκ.
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε μικρά καρέ
1 μεγάλη ντομάτα, κομμένη σε μικρά καρέ
1 κουτ. γλυκού φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης ή 1 κουτ. γλυκού ξερή τριμμένη
80 ml ελαιόλαδο (ή όσο προτιμάμε)
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1 μερίδα χόρτα βραστά βλήτα που μας έχουν περισσέψει (αν θέλουμε)

Εκτέλεση

Βάζουμε τα μαυρομάτικα σε μια μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο νερό να βράσουν. Στα πρώτα λεπτά του μαγειρέματος, μπορεί να χρειαστεί να ξαφρίσουμε, να αφαιρέσουμε δηλαδή τον αφρό από την επιφάνεια του νερού. Τα βράζουμε για περίπου 25-30 λεπτά ή όσο χρειάζονται για να γίνουν όσο τρυφερά μας αρέσουν. Τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό.
 
Για να γλιτώσουμε χρόνο, όση ώρα βράζουν τα φασόλια ετοιμάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (καθαρίσματα, ψιλοκοψίματα κ.λπ.) και ψήνουμε τα λουκάνικα. Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι να ζεσταθεί (χωρίς λάδι) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τις ροδέλες από τα λουκάνικα. Τις ψήνουμε μέχρι να βγάλουν το λίπος τους και να ροδίσουν. Τις βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν από όσο περισσότερο λίπος γίνεται.
 
Βάζουμε τα φασόλια σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το κρεμμύδι, την ντομάτα, τη ρίγανη, τα λουκάνικα το λάδι και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε απαλά. Αν βάλουμε τα βλίτα, τα στραγγίζουμε πολύ καλά από τυχόν υγρά και τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια (δεν τα ψιλοκόβουμε). Επίσης, αν θέλουμε, προσθέτουμε λίγο ξίδι ή λεμονοχυμό ανάλογα με το γούστο μας.


Πηγή: gastronomos.gr