Κοτόπουλο πεταλούδα σε αρωματική μαρινάτα Υλικά

1 κοτόπουλο γύρω στα 1.700 γραμμ.
Αλάτι
Πιπέρι
Για τη μαρινάτα:
1/2 φλ. τσαγιού χυμό φρέσκου λεμονιού
4 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη
1 κ.σ. φρέσκο δεντρολίβανο
1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι
1 κ.σ. φρέσκο βασιλικό
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Αφαιρούμε τον λαιμό και κόβουμε τις άκρες από τις φτερούγες. Τοποθετούμε το κοτόπουλο με το στήθος προς τα κάτω στον πάγκο. Με ψαλίδι κουζίνας ή κοφτερό μαχαίρι κόβουμε κατά μήκος τη μία πλευρά, από την ουρά προς το λαιμό. Πιέζουμε και ανοίγουμε διάπλατα (πεταλούδα) το κοτόπουλο. Αναποδογυρίζουμε το κοτόπουλο, με το στήθος προς τα εμάς και την κοιλιά του στον πάγκο. Πατάμε με τα χέρια γερά, να γίνει όσο πιο πλακέ γίνεται. Πιέζοντάς το σπάει το κόκαλο του στήθους και πλαταίνει. Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και από τις δύο πλευρές.
 
Βάζουμε όλα τα υλικά της μαρινάτας σε ένα βαζάκι. Τα χτυπάμε για λίγο να γίνουν σαν κρέμα.
 
Βάζουμε το κοτόπουλο σε μεγάλη σακούλα τροφίμων  ή σε πλακέ μπολ. Το κοτόπουλο πρέπει να είναι ανοικτό ή πλακέ. Περιχύνουμε τη μαρινάτα. Δένουμε τη σακούλα ή κουνάμε καλά ώστε να πάει παντού η μαρινάτα. Αφήνουμε να μαριναριστεί το λιγότερο για 12 ώρες και το περισσότερο για 48 ώρες (πάντα στο ψυγείο). Όσο πιο πολύ μείνει η μαρινάτα τόσο πιο ωραίο θα γίνει. Αναποδογυρίζουμε τη σακούλα με τη μαρινάτα αρκετές φορές.
 
Την επόμενη μέρα αφήνουμε το κοτόπουλο εκτός ψυγείου για 30΄ πριν το ψήσουμε. Αφαιρούμε τη μαρινάτα και το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί.
 
Αφού γίνουν τα κάρβουνα, τοποθετούμε το κοτόπουλο με την πέτσα στη σχάρα και ψήνουμε για 15΄. Αναποδογυρίζουμε και ψήνουμε για επιπλέον 15΄. Ελέγχουμε αν είναι ψημένο μπήγοντας ένα μαχαίρι στο πιο παχύ σημείο. Αν τα υγρά που βγουν είναι διάφανα είναι ψημένο. Σκεπάζουμε το ψημένο κοτόπουλο για 15΄ και έπειτα το τεμαχίζουμε.

Πηγή: argiro.gr