Χοντρά μακαρόνια με αρωματικό πέστο αμυγδάλων Υλικά
•    500 γρ. χοντρά μακαρόνια ή άλλα της αρεσκείας μας
•    100 γρ. ελαιόλαδο
•    7-8 φύλλα φρέσκου φασκόμηλου*
•    1 σκελίδα σκόρδου, αποφλοιωμένη
•    80 γρ. αμύγδαλα λευκά
•    το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος από 2 φρέσκα κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
•    1½ κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού, ακέρωτου και κατά προτίμηση βιολογικού
•    120 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
•    αλάτι, μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

Eκτέλεση

Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει για όση ώρα γράφει η συσκευασία τους, ώστε να κρατάνε λίγο στο δόντι. Προτού τα σουρώσουμε, φροντίζουμε να κρατήσουμε 1 φλιτζάνι από το νερό στο οποίο έβρασαν.
 
Παράλληλα, βάζουμε το μισό λάδι σε ένα μικρό τηγάνι και μόλις κάψει ρίχνουμε τα μισά φύλλα φρέσκου φασκόμηλου (όχι το ξερό φασκόμηλο ή τα άλλα μυρωδικά, αν τα επιλέξουμε). Τα τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να γίνουν τραγανά και τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
 
Βάζουμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι το υπόλοιπο λάδι, τα μισά φύλλα φασκόμηλου (αν βάλουμε τα φρέσκα), τριμμένα λίγο με το χέρι ώστε να γίνουν πιο ψιλά, ή όλο το ξερό φασκόμηλο ή όποιο άλλο μυρωδικό επιλέξουμε, τα αμύγδαλα, το σκόρδο, τα κρεμμυδάκια, το ξύσμα λεμονιού και 2 κουτ. σούπας από την παρμεζάνα και τα πολτοποιούμε μέχρι να γίνουν σαν αλοιφή. Αν δεν γυρνάνε τα μαχαίρια, προσθέτουμε λίγο από το νερό που κρατήσαμε από το βράσιμο των ζυμαρικών. Δοκιμάζουμε το αλάτι και ανακατεύουμε το πέστο με τα ζυμαρικά. Αν θέλουμε να είναι πιο ζουμερό το αποτέλεσμα, προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό από το βράσιμο των ζυμαρικών. Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα, τα υπόλοιπα φύλλα φασκόμηλου (αν έχουμε επιλέξει το φρέσκο) και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.



Πηγή: gastronomos.gr