Μπον φιλέ με κονιάκ, λεμόνι και θυμάρι    
Υλικά
  • 4 φέτες από μοσχαρίσιο φιλέτο (180-200 γρ. η καθεμία, 3-4 εκ. πάχους)
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο
  • 1/3 φλιτζ. τσαγιού κονιάκ ή μπράντι
  • 1/3 φλιτζ. τσαγιού λευκό κρασί
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού φυλλαράκια φρέσκου θυμαριού ή ξερό θυμάρι, τριμμένο
  • 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  • 1/2 κουτ. σούπας μέλι
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Eκτέλεση:

Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα και τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 10-15 λεπτά. Σ’ ένα μεγάλο τηγάνι, κατά προτίμηση με βαρύ πάτο, ρίχνουμε το λάδι και το κρεμμύδι. Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 2 λεπτά και προσθέτουμε τα φιλέτα. Τα ροδίζουμε πολύ καλά και από τις δύο πλευρές και ρίχνουμε το κρασί, το κονιάκ, το λεμόνι και το μέλι. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά (στο 1,5-2 για κουζίνες με κλίμακα από 1-3, στο 5-6 για κλίμακα 1-9) και ψήνουμε για 3 λεπτά από κάθε πλευρά αν το τρώμε ελαφρώς ψημένο προς μέτριο. Αν το θέλουμε καλοψημένο, πρέπει να προσθέσουμε λίγο ζωμό ή νερό (3-4 κουτ. σούπας) και να το μαγειρέψουμε για 5-6 λεπτά ακόμη συνολικά και από τις 2 πλευρές.  
Οταν είναι έτοιμα τα φιλέτα, τα βγάζουμε από το τηγάνι, τα βάζουμε σε μια πιατέλα, τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να συνεχίσουμε με την παρασκευή της σάλτσας. Προσθέτουμε στο τηγάνι το θυμάρι και το βούτυρο, ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε αν θέλει αλάτι ή πιπέρι και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε στο τηγάνι τα υγρά που έχουν βγάλει τα φιλέτα στην πιατέλα και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε τα φιλέτα, τα περιχύνουμε με τη σαλτσούλα και συνοδεύουμε με πατάτες τηγανητές.



Πηγή: gastronomos.gr