Βελουτέ ψητής κολοκύθας με γιαούρτι

Υλικά

    * 1½ κιλό κίτρινη κολοκύθα
    * 1 κ.σ. ελαιόλαδο
    * 1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
    * 800 ml ζωμός κότας ή κρέατος ή νερό
    * 500 ml φρέσκο γάλα
    * 1 κ.σ. βούτυρο
    * 1 πρέζα μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
    * αλάτι
    * πιπέρι
    * 200 γραμμ. γραβιέρα (η μισή τριμμένη, η άλλη μισή κομμένη σε καρέ)
    * 300 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό
 

Εκτέλεση:
  

Κόβουμε την κολοκύθα σε φέτες (σαν πεπόνι). Αφαιρούμε σπόρους και ίνες με μαχαίρι, τη λαδώνουμε με πινέλο και τη βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα, να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο στους 240οC για 30΄, σε αντιστάσεις. Σε κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 15΄, να μαλακώσει (χωρίς να πάρει χρώμα, σε χαμηλή φωτιά). Ρίχνουμε το ζωμό και το γάλα και βράζουμε. Με κουτάλι βγάζουμε την ψημένη κολοκύθα από τη φλούδα, ρίχνουμε τα κομμάτια στα υγρά που βράζουν, σιγοβράζουμε για 15΄, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο. Την πολτοποιούμε με το μίξερ χειρός (και αν θέλουμε τέλεια υφή την περνάμε από σουρωτήρι). Σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τους κύβους της γραβιέρας. Αφήνουμε 1΄, έπειτα ανακατεύουμε, τη βάζουμε σε σουπιέρα ή σερβίρουμε σε ζεστά μπολ. Βάζοντας γιαούρτι στο κέντρο κάθε μπολ, πασπαλίζουμε τριμμένη γραβιέρα και λίγο πιπέρι καγέν προαιρετικά.


Πηγή: argiro.gr