Μαριναρισμένο κοτόπουλο με κάστανα και δαμάσκηνα
Υλικά

    * 1 μεγάλο κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
    * 250 γραμμ. δαμάσκηνα
    * 250 γραμμ. κάστανα προβρασμένα
    * 3 κ.σ. ελαιόλαδο
    * 1 φέτα μπέικον ψιλοκομμένη
    * αλάτι
    * φρεσκοτριμένο πιπέρι
    * 1 κ.σ. κρύο βούτυρο
    * Για τη μαρινάτα
    * 1 σκελίδα σκόρδο
    * 1 μικρό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
    * 1 καρότο κομμένο στα δύο
    * 1 δαφνόφυλλο
    * 1 κλαδάκι θυμάρι
    * 2 κλωνάρια μαϊντανό
    * 2 κόκκους μπαχάρι
    * 2 γαρίφαλα
    * 3 φλ. τσαγιού κόκκινο ξηρό κρασί
    * 2 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο
    * 2 κ.σ. ελαιόλαδο


    * Εκτέλεση

 
Για τη μαρινάτα: Ζεσταίνουμε το λάδι σε κατσαρόλα. Σοτάρουμε για 2΄ το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο. Σβήνουμε με το ξίδι και το κρασί. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε για 10΄. Αφήνουμε να κρυώσει. Βάζουμε το κοτόπουλο στη μαρινάτα, προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και σκεπάζουμε με μεμβράνη. Τα αφήνουμε στο ψυγείο για 1 νύχτα.
 
Στραγγίζουμε καλά το κοτόπουλο και το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί. Στραγγίζουμε και τα δαμάσκηνα.
 
Ζεσταίνουμε πλασοτέ κατσαρόλα. Ροδίζουμε το μπέικον για 2΄ και το πετάμε. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κοτόπουλο από όλες τις πλευρές. Σουρώνουμε 2 φλ. τσαγιού μαρινάτα και περιχύνουμε το κοτόπουλο. Αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τα κάστανα και τα δαμάσκηνα.  Σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Σιγοβράζουμε για 1 ώρα και 15΄ να μαλακώσει καλά. Βγάζουμε το κοτόπουλο σε πιατέλα.
 
 
Δυναμώνουμε τη φωτιά να βράσει η σάλτσα και προσθέτουμε το κρύο βούτυρο σε κομματάκια. Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά και με σύρμα ανακατεύουμε γρήγορα τη σάλτσα, να λιώσει το βούτυρο. Αφήνουμε 5΄ να κρυώσει και να σφίξει ελαφρά. Περιχύνουμε το κοτόπουλο. Σερβίρουμε με πουρέ πατάτας.
 
 
Να θυμάστε ότι: Το δέσιμο της σάλτσας με το κρύο βούτυρο είναι αυτό που κάνει τη διαφορά. Ως αποτέλεσμα έχουμε μια πεντανόστιμη, γυαλιστερή σάλτσα.


Πηγή: argiro.gr